Engagement Fund ;)

Saturday, 7 August 2010

Camano Ni?

Hari Jumaat bersamaan semalam, dapat panggilan dari I**. Sebenarnya dah tunggu dari hari Selasa lagi. Waktu ditunggu tu la dia tak panggil-panggil. Nasib baik dia panggil waktu aku ada dalam rumah. Dia tanya, still available lagi ke? Aku memang la available hari-hari. Dok rumah tak buat pape pun. Berdasarkan panggilan tersebut, macam berpeluang tinggi untuk dipanggil mencurah tenaga di I** tu. Kalau dapat, cuak jugak sebenarnya. Macam tak yakin je nak kerja tu. Camano ni? Lagi satu, kena la berlatih tidur secara teratur balik sebab sekarang ni kan aku bertukar jadi kelawar. Kena tukar jadi manusia balik ni. Hahaha...

Entri bawah ni, dah gebang pasal puasa. Korang dah habis ganti??Kalau belum ada beberapa hari lagi masa kecederaan ni. Cepat-cepat la weh. Aku pun baru je habis ganti sebab was-was aku dah ganti berapa hari sebelum ni. Selalunya tulis dalam handphone kalau dah ganti puasa. Tapi tahun ni bila diperiksa semula, tiada sebarang catatan tentang ganti puasa. Lupo nak catat. Jadi, baik la ganti balik kan sebagai langkah keselamatan. Persiapan raya macam mana? Tahun ni, aku macam tak raya je. Baju pun tak ada. Bahan dah beli, tapi tak hantar ke tukang jahit. Itu sengal namanya. Bila dah tak hantar, malas la nak beli baju raya. Pakai je la kot baju-baju tahun sudah. Kuih raya pun macam terpikir-pikir nak buat ke tak. Kalau tahun-tahun sudah, mak yang akan pilih biskut mana yang macam best untuk dibuat dan kemudian, aku akan bua. Tahun ni tengok la dulu.

Meh layan resepi lak. Petang tadi macam membuak-buak je keinginan nak buat bingka nangka. Stok nangka pun tak terusik lagi dalam peti tu sejak dimasukkan ke dalam tempat sejuk itu. Maka, dengan gigihnya aku mula membuat bingka tersebut menggunakan resepi ini:

Ingredients:

2 eggs
2 cups coconut milk (1 thick coconut milk + 1 cup water)
1 cup plain flour
1/3 cup corn flour
1/2 cup sugar
1/2 teasp salt
3-4 pcs nangka (jackfruit)
yellow colouring (optional)

Method:
Mix all ingredient and blend till smooth.
Pour in baking pan and bake @ 200 C 30-45 mins or until skewer comes out clean
Jumpa resepi ni dekat sini. Jadi ini pun copy and paste je dari situ. Sangat la senang nak buatnya. Campak semua benda dalam blender je. Blend, lepas tu tuang dalam loyang dan bakar la sampai masak. Moh la cuba ye.. Gambarnya nanti la ye. Tengah malas nak upload. Hehe

No comments: