Engagement Fund ;)

Saturday, 11 September 2010

Kuih Raya 2010

Walaupun kelam kabut, sempat jugak buat 3 jenis biskut. Senarai asal nak buat 6 jenis. Tapi lembab punya pasal, sempat buat 3 je. Ini yang pertama


Shortbread Chocolate Rice
Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan nestum
1/2 cawan coklat urai
160 gram mentega
1/2 cawan kelapa kering
1/4 cawan gula
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik

Cara membuat
1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.
2. Masukkan telur dan vanila serta bahan-bahan lain.
3. Kacau hingga sebati.
4. Terap ikut acuan yang digemari.
5. Bakar selama 30 minit pada suhu 180 darjah celcius.

Nota: Biskut ni memang sedap dan baunya harum semerbak waktu dibakar. Tapi aku derhaka sikit kali ni. Aku guna cornflakes yang dihancurkan instead of using nestum sebab lupa nak beli. Sila la cuba untuk raya tahun depan.


Coklat Cip
Bahan-bahan
350 gm mentega
300 gm gula merah
3 butir telur
500 gm tepung kek
20 gm serbuk penaik
20 gm serbuk koko
400 gm coklat cip
100 gm walnut

Cara membuat
1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul perlahan.
2. Masukkan pula tepung kek, serbuk penaik, serbuk koko dan pukul hingga sebati. Kemudian masukkan  coklat cip dan walnut.
3. Sudukan adunan dan bakar selama 15 minit - 20 minit.

Nota: Ini resepi baru, bukan resepi tradisi. Resepi yang arwah mak bagi dulu dah hilang tak tau kat mana. Terkilan jugak. Untuk biskut ni, memang tak sah kalau tak ada yang geseng. Mesti ada 2 ke 3 loyang yang geseng. Hahaha...Abang-abang, sila makan yang geseng dulu.


Biskut Cornflakes
Bahan-bahan
1 sudu teh esen vanila
250 g gula
1 sudu teh baking powder
300 g tepung gandum
250 g mentega
cornflakes sebanyak yang disukai

Cara buat
1. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan esen vanila.
4. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati.
5. Masukkan cornflakes.
6. Sudukan adunan atau kepal ke...

Nota: Resepi ni memang senang gila. Sangat senang ok. Kejap je dah siap. Memang tak ada telur tau. Dulu macam pelik sebab selalu biskut ada letak telur. Mak kata, letak la sebiji. Sekali, dia mengembang dengan dahsyatnya. Hehehe.. Kredit kepada Kak Yah sebab kongsi resepi. Sila cuba jugak ye..

2 comments:

nadya said...

waa cokelat cip!
tiap2 taon wajib buat weh kueh tu....
huhu~

farae al-farafisya said...

wajib2..
la ni stok da nak habis..
kalo nak rasa,better dtg cepat..
hehehe...