Engagement Fund ;)

Tuesday, 8 March 2011

Clinique atau SK-II?

Tempoh hari (dah lama dulu), kami serbu surau kecil di pejabat ni. Nak solat zohor gamaknya. Sebab tempat wudhuk ada satu je, maka yang lain duduk dulu sementara tunggu giliran. Entah bagaimana, terkeluar topik penjagaan kulit yang serasi dengan kulit. Maka mulalah ahli kariah bercerita. Hehehe... Antara jenama yang dibincangkan adalah Clinique. Masing-masing mula bercerita sampai yang kat luar surau pun masuk dalam sekali. Hehehe... Aku salah seorang penggunanya dan belum lama pun guna produk Clinique. Mula menggunakannya awal tahun lepas atas cadangan Ainsifi. Sebab? Dah guna banyak produk tapi semuanya seperti bermasalah. Pernah guna satu produk ni, mula-mula elok. Tapi lama-lama jadi tak elok. Maka cubalah pakai Clinique ni.

Pertama kali nak beli, ajak Ain sekali. Kebetulan waktu tu kami keluar beramai-ramai ke KL atas sebab mahu menghabiskan masa bersama sebelum keluar praktikal. Eceh... Puas juga mengukur SOGO dan Jalan TAR. Mula-mula datang kaunter Clinique, kami dilayan oleh seorang pembantu jualan yang tak berapa nak ramah dan kerek. Nasiblah... Buat ujian kulit semua, baru dia syorkan produk mana yang sesuai dengan jenis kulit aku. Aku beli yang kit permulaan dulu. Berharga RM 105. Clinique ni pun banyak pecahan produk jugak. Yang aku pakai ni namanya 3-Step Skin Care System. Ni yang asas la kiranya. Untuk 3-Step Skin Care ni ada 4 jenis ye;
1 - Kulit kering
2 - Kulit normal
3 - Kombinasi kering dan berminyak
4 - Kulit berminyak


Gambar ehsan Pakcik Google ni menunjukkan bagaimana rupa kotak kit permulaan 3-step Skin Care System. Petua membeli produk Clinique; korang buat-buat tanya pasal produk lain dan mintak benda percuma banyak-banyak. Beli mahal kan? Haruslah korang mintak. Hahaha... Dapat memang dapat, tapi sebab mahal, dia bagi yang kecik-kecik je la. Yang penting ada. Kehkehkeh... Kalau ikut piawaian penggunaan Clinique, kit permulaan ni bertahan selama 6 bulan. Tapi aku pakai ni nak dekat 10 bulan kot. Jimat weh, mahal ni. Mula-mula guna, banyak la jerawat keluar. Nak bersihkan liang-liang kulit katanya, kena keluarkan melalui jerawat. Dah lama sikit, baru kulit kembali normal. Parut-parut jerawat lama pun beransur hilang. Tapi tak la terus jadi licin ke hape. Ambil masa juga. Kalau dah habis kit permulaan ni, boleh la beli set normal.
Kat atas ni adalah set normal. Gambar diperoleh dari enjin carian Pakcik Google.  Besar botolnya, sesuai la dengan harganya yang baaaaanyak. Satu set ni berharga RM 243. Harga-harga yang tercatat di sini adalah sah pada waktu aku membeli. Tak tau la kalau tiba-tiba harga dia berubah. Untuk panduan, inilah harganya. Macam biasa, setiap kali beli, jangan lupa mintak benda percuma. Hehehe... Saja tulis untuk panduan. Bak kata orang; sharing is caring. 

Habis cerita pasal Clinique. Beralih ke SK-II. Dengar kata orang lain, SK-II pun bagus. Ada esen pitera katanya. Tapi...... mak aih, mahal seh! Bila di Google, aku terjumpa senarai produk SK-II yang ada di blog ini. Pengsan aku tengok harga dia. Kalau gaji banyak, tak ada hal nak pakai. Kalau tak berapa nak banyak, pakai la ikut kemampuan ye. Produk-produk ni cuma sekadar perantara je. Allah lebih berkuasa menentukan kejadian hambaNya. Tak salah mencuba. Jadi, boleh la cuba.

6 comments:

M!$$ LaVeNdeR said...

wahhhhh! sazoh pkai clinique!!!
ptot la muke bertambah2 serii~ nnti bole try jgk la~ =)

farae al-farafisya said...

ahahaha....ye la tu chik...
silalah cuba....

cahaya hidayah said...

good info dear..thnx for sharing.. heheh

farae al-farafisya said...

sharing is caring rite?hehe..thanks for dropping by...

Miss Anna Beauty said...

kepada sesiapa yg masih tercari2 produk yg sesuai untuk merawat jerawat,parut jerawat,jeragat,wajah kusam,kulit berminyak,mengecilkan pori2..cepat dapatkan set AS BEAUTY dgn pm me 013-2939718 @ www.missanabeauty.blogspot.com...TQ

sigit said...

terimakasih atas informasinya gan, saya mencari informasi tetang jerawat yang selalu mengganggu penampilan wajah.
Menghilangkan Bekas Jerawat
.