Engagement Fund ;)

Tuesday, 16 April 2013

Buatku Tersenyum

Penat tapi 'terbukak' laptop pulak jadi merajinkan diri mencatat barang seperenggan dua. Semalam petang sebelum ke kelas tuisyen aku singgah KFC gara-gara terpengaruh iklan ayam pedas bersalut dia tu. Tak adalah pedas mana pun tapi okeylah. Cuma dia salut tu sikit sangat, lekat celah gigi je kekdahnya. Sedang mahu duduk untuk menikmati makanan, satu mesej masuk di WhatsApp. Datangnya dari sahabat yang kini sibuk dengan tugas baru di HKL. Ajak minum katanya, maka ku suruhlah beliau datang ke KFC sekarang. Ingatkan cuti ke hape, rupanya baru nak gerak keluar dari hospital. Memang tak sempat la gamaknya. Beliau tanya, "Makan dengan siapa?" Aku dengan jujurnya menjawab; "Makan sendiri je, nak terus ke tempat tuisyen lepas ni." Sekali tu dia balas, "Sazoh makan sorang nak kena ngorat!" Muahahaha... Tergelak tanpa suara kejap dekat situ. Hah, ngoratlah sangat! Dah kau senyum sorang-sorang depan telefon, ingat ada ke orang nak ngorat? Hahahaha... Sabor jelah Hani ni. Eh, kalau ada kawan nak teman makan, aku setuju je. Masalahnya tak ada! Daripada kelaparan, baiklah aku makan je dekat sudut tersorok tu sorang-sorang.

Pagi ni lepas habis kelas, nampak ada mesej masuk kat WhatsApp. Bila baca, memang rasa nak melompat keriangan sebab memang terlalu gembira! Macam tau-tau je aku tengah meroyan nak ke tempat tu. Memang sah hati kita saling bertaut sebab semalam petang baru je bincang-bincang dengan salah seorang teman jenayah untuk ke tempat jauh tu. Tup tup pagi ni ada orang ajak pergi situ pulak. Semoga dipermudahkan segala urusan dan semoga rancangan ini menjadi. Kadang-kadang, kena pergi tempat jauh dulu barulah jalan untuk ke tempat dekat dipermudahkan.

Asyiklah teringat saranan teman jenayah sepanjang hari sampaikan tersenyum sorang-sorang kecuali waktu aerobik. Terus tak fikir apa dah, menghayati gerakan kekdahnya. Hehehe... Minggu lepas aerobik dengan perut yang penuh berisi semangkuk mi kari. Sebab pukul 4 tu ada jamuan dan tengah hari tak makan, aku pun lupa pukul 5.30 kang ada aerobik. Dah nak habis makan baru teringat; semputlah melompat dengan perut penuh berisi. Nasib baik tak sampai muntah. Hehehe... Jadi petang tadi beringat untuk tak makan berat dua jam sebelum aerobik. Makan roti je lepas habis kelas petang. Hari ni buat body weight training. Apa itu body weight training? Boleh baca di sini. Gerakan dia tak banyak macam aerobik biasa tapi menggunakan otot-otot secara maksimum. Walaupun tak banyak bergerak macam biasa, peluh tetap menjejes dengan rancak malah lagi banyak kot.
Semua langkah yang ada kat tu kitorang buat petang tadi. Ditambah dengan sedikit kick boxing. Fuh, memang terbaiklah! Habis je sesi cooling down, kaki pun macam tak larat je nak jalan sebab banyak gunakan otot peha. Sampai terketar-ketar dibuatnya; buat cha cha pun macam tak sudi je sebab kaki lenguh.  Kalau tak tu, memang cemerlang tang lenggoknya. Hehehe.. Bahagian badan lain tak terasa sakit lagi ni, tengok esok macam mana sebab kadang-kadang lenguh-lenguh bahagian atas badan datang sehari selepas iaitu waktu bangun pagi keesokan paginya. Ini baru buat gerakan asas, minggu depan cikgu kata nak buat gerakan ni sambil pegang dumbbell, lagi mencabar nampaknya.

No comments: