Engagement Fund ;)

Wednesday, 1 May 2013

Faith

Akhirnya, habis juga aku tengok drama ni walaupun sampai tidur lambat. Bila tengah 'demam', seboleh mungkin nak habiskan cepat walaupun terpaksa tidur lambat. Dahlah banyak episod, jenuh aku tunggu. Walaupun aku tak berapa minat Lee Min Ho, tapi tengok dia dalam cerita ni macam hensemnyalah mamat ni. Hahaha... Cerita ni pasal pengembaraan masa. Lee Min Ho jadi jeneral dalam ni dan kena lindungi maharaja baru balik ke Goryeo dengan permaisuri dia. Dalam perjalanan, diorang kena serang dan permaisuri dia cedera kena libas dengan pedang. Jadi Maharaja arahkan LMH ni pergi cari doktor melalui Gerbang Syurga. Waktu dia sampai kat Seoul tu, dia nampak heroin iaitu Kim Hee Sun tengah buat pembentangan pasal kajian dia. Terus dia ingat KHS ni la doktor dari syurga yang disebut-sebut tu.

Mula-mula KHS buat tak layan je bila LMH ni mintak dia ikut ke Goryeo untuk selamatkan permaisuri sebab KHS ingat LMH main-main. Ye la, dengan pakaian dia yang zaman batu tu siap bawak pedang lagi, orang semua ingat dia tengah buat penggambaran. Sampailah dia kelar salah seorang pegawai keselamatan kat situ untuk tunjukkan yang dia serius. Secara paksa rela dia ikut LMH ke Goryeo untuk rawat permaisuri. Lepas rawat permaisuri dan permaisuri pun sembuh, semua orang percaya dialah doktor dari syurga yang disebut-sebut dalam lagenda. Sebab dia rasa tugas dia dah selesai, dia nak larikan diri dan balik semula ke Seoul tapi kena culik pulak. Sejak dari tulah macam-macam benda berlaku kat dia sebab gelaran doktor dari syurga tu.

Dari kiri adalah Dr. Jang ataupun doktor diraja. Yang jadi doktor diraja tu berlakon dekat Secret Garden sebagai pengarah action school. Sebelah tu Maharaja dan Permaisuri. Lepas tu Lee Min Ho ataupun Jeneral Choi Young. Nampak hensem sebab pakaian zaman batu kot? Ekekeke... Heroin yang tak suka pakai pakaian perempuan sebab baju zaman dulu kan meleret dan banyak lapis. Sebelah Kim Hee Sun tu ketua penjahat yang tamak nak kuasa dan pangkat. Dia ada kuasa luar biasa jugak, boleh bekukan orang. Sebelah dia tu orang suruhan dia, perempuan tu ada kuasa api dan lelaki rambut putih tu ada kebolehan mendengar macam Superman dan boleh bunuh orang dengan hanya menggunakan seruling.

Bagi aku, cerita ni boleh tahan dan bolehlah untuk ditonton sebab walaupun jalan cerita macam lembap tapi kerana penulis skrip letak babak mencemaskan diakhir setiap episod, maka sifat ingin tahu itu yang membuatkan tak sabar nak tengok pengakhiran. Yang tak bestnya, orang jahat dalam cerita ni adalah jahat tahap gaban sampai rasa nak tumbuk je sorang sorang. Lepas tu tak mati-mati pulak tu sebab orang-orang jahat tu semua ada kuasa luar biasa macam LMH. Tapi jangan risau, akhirnya yang jahat-jahat tu mati jugak. Ada juga bahagian yang menyedihkan dan tak puas hati macam apasal orang jahat ni kuat sangat sampai Woodalchi yang power tu selamba je dorang bunuh? Woodalchi ni kalau zaman sekarang macam komando kot, askar tugas khas gitulah. Lepas tu doktor diraja tu pun kena bunuh jugak. Pengakhiran dia macam tak berapa nak menusuk ke kalbu sebab macam, ek eleh, macam tu je? Hehehe... Macam tergantung je review aku ni ek? Kalau nak tahu apa terjadi sebenarnya, silalah tonton sendiri. Aku ni spesis malas nak download sendiri atau tengok online sebab tak sabar jadi beli je dekat pembekal tetap.

No comments: