Engagement Fund ;)

Thursday, 20 March 2014

Buta IT Ke?

Ada tak dalam kalangan pembaca ni yang pakai Note 8 jugak? Meh nak tanya, kenapa tak boleh nak pindahkan gambar dari tab ke lappy ek? Stress dibuatnya! Bukan ke cucuk je USB tu ke lappy dan kita ikut je arahan yang muncul dan selesai? Dah buat dah, masalahnya gambar dari device tak muncul. Maka tak boleh nak copy dan paste atau proceed to the next step. Why? Why? What to do? Kalau nak pindah gambar dari Pokcik Arba senang je tapi kenapa Note 8 ni banyak cengkadak? Thinking to find alternative or should I read the manual first? Hahaha... Manual dia pun sebenarnya aku tak habis baca. Banyak sangatlah benda nak hadam, tak rajin. Kehkehkeh...

Oh, rentetan lappy ku yang meragam tahun lepas tu, I'm poorer by RM 300 after got it fixed. Buat itu, tukar ini, masukkan segala neka software, semua sekali RM300 +/-. Okeylah tu rasanya sebab upgrade RAM dan tukar hard disc sekali. Dulu kapasiti cakera keras lappy ni 40GB je; sekarang dah jadi 500GB. Dalam hati ada taman la jawabnya sebab boleh letak drama Korea banyak-banyak dalam ni. Hehehehe... Sepanjang 8 tahun pakai lappy ni tak ada masalah kritikal yang muncul melainkan masalah yang disebabkan virus-virus cinta sesat. Lepas dapat balik lappy sampai sekarang, trauma aku nak bagi orang cucuk pendrive yang dah dicucuk di PC pejabat. Tak pasal kang masuk hospital balik kang. Apape hal, sila cucuk di PC jugak biar PC tu yang jahanam. PC ofis takpe la kalau nak ada virus pun sebab ada F29 yang nak tolong tengokkan atau nak tolong sembuhkan kalau sakit. Lappy mak incik? Kedai la gamaknya.

Tapi sejak dah bergaul dengan orang-orang bidang IT ni, dah tak buta IT sangat dah. Kalau tak dulu asyik kena kutuk je dengan abang aku. Setakat nak defrag, nak buat error-checking, dan nak scan serta update antivirus dah boleh buat sendiri.

Ehem, rancak nampak menaip entri? Ha, ini gara-gara angkut laptop ke ofis la ni. Kebetulan tengah hari ni tak keluar makan, maka menaiplah sebanyak entri yang boleh sambil dengar lagu Korea. Dia memang tau, bila kat ofis je semangat nak menaip tu bukan main berkobar-kobar. Cuba kalau kat rumah? Tenung skrin sampai 10 minit baru idea muncul nak taip apa. Hehehe... Kepada yang mengenali saya di pejabat dan nampak saya macam baik, macam pendiam je, sila jangan buat perbandingan dengan personaliti saya yang lagi satu ni. Baca sini, udah la dendiam sendiri. Well, this is the other side of me. Tetiba ada pesanan penaja pulak kan? Sebab dah ada orang jumpa blog ni. Adoi...

No comments: