Engagement Fund ;)

Saturday, 12 July 2014

Cerita ceriti

Assalamualaikum w.b.t. Aigoo, lama tak jenguk blog. Rindu nak menaip tapi mood terbang melayang pulaknya. Pejam celik pejam celik, dah separuh daripada ramadhan berlalu. Masih sempat lagi nak banyakkan amal. Kalau tak mampu nak banyakkan amal, jangan tambah dosa. Makanya azam saya sepanjang ramadhan ni adalah untuk lebih bersabar dengan kerenah anak-anak murid ni. Haish, macam-macam ragamnya. Nasib baik waktu menanda kertas periksa haritu belum masuk ramadhan, kalau tak memang kurang pahala dok geramkan budak-budak ni. Boleh tak diorang sengaja tak jawab soalan? Kalau carry marks tinggi takpe la jugak ini carry marks sendu, pe cite? Makanya, see you AGAIN this semester though I don't want to see you actually.

Bila dah jadi tenaga pengajar di peringkat pengajian tinggi ni, barulah faham kenapa waktu kat U dulu boleh lulus dengan puas hati walaupun carry marks sendu dan sudi tak sudi je waktu jawab periksa. Sebab pertama, ko lulus sebab memang ko layak lulus atau dengan erti kata lain usaha yang dibuat sepanjang sem tu yang membuatkan ko lulus. Kedua, ko lulus sebab pensyarah ko tak kuasa nak hadap ko lagi sem depan walaupun hasil kerja ko memang tak layak langsung untuk lulus. Gitu... Betul, kadang-kadang kesian nak gagalkan budak-budak ni tapi kalau dah tugasan tak hantar, kelas tak datang, perangai pun macam hape, memang see you AGAIN next semester la jawabnya. Kalau tetap ulang perangai hampeh tu, see you AGAIN and AGAIN and AGAIN je jawabnya. Sabor jelah...

Harap-harap budak-budak baru ni tak adalah perangai yang macam hape tu. Budak-budak sem 2 pulak, baru sem ni nak kenal dengan lebih rapat sebab sem lepas semua course diletak dalam satu kelas, tak sempat nak ingat nama. Bila dah campur-campur, ramai-ramai macam tu, bukan nama je tak ingat, mana yang lemah dan mana yang boleh berdikari pun tak dapat nak cam. Ada sekali tu, sampai dah hujung sem ni baru aku tahu yang kelas tu tak ada pelajar perempuan pun sebenarnya. Itu pun sebab aku tanya waktu diorang dah masuk dewan periksa. Yakin gila ni tanya; "Where are the girls?" Yang kena tanya tu senyum dulu baru jawab; "Miss, kelas kitorang memang semua lelaki la." Hahahaha... Lepas dari tu memang aku ingat kelas mana yang semuanya lelaki kelas mana yang ada dua-dua.

Buka blog tadi nak buat benda lain tapi terbuat benda lain pulak. Okey la, benda lain tu entri akan datang gamaknya. Itupun kalau rajin nak update, kalau tak tunggu raya kang la ye. Hehehe...

No comments: