Engagement Fund ;)

Sunday, 16 November 2014

Cucur Kentang Sendiri Bikin

Okey, fenomena potato fritters ni dah lama melanda dan dah lama reda pun tapi aku baru terhegeh-hegeh nak mencuba. Tak apa, biar lambat asal buat. Resepi asalnya aku tengok dari beberapa blog masakan popular yang tersenarai di belah kanan ANC ni tapi aku ubah-ubah sikit ikut bahan yang ada dan ikut kesedapan anak tekak ni. Contohnya macam daun kunyit tu, resepi asalnya guna daun bawang tapi sebab tak ada daun bawang maka aku petik aje daun kunyit yang tengah subur dekat keliling rumah. Kalau tak ambik kang berebut pulak dengan belalang yang suka betul makan daun kunyit. Hehehe... Sebenarnya idea letak daun kunyit ni datang dari Abah sebab kalau Abah buat jemput-jemput dia akan letak daun kunyit dan jadi sedap. Kalau tak percaya, boleh cuba ye. Okey, meh tengok resepi.

Cucur Kentang Sendiri Bikin


Bahan-bahan (4 orang makan)
5 biji kentang disagat
1 biji bawang besar
1 biji cili hijau + 2 biji cili padi merah
1 helai daun kunyit (boleh ganti dengan daun bawang)
1 genggam ikan bilis (ditumbuk kasar)
1 sudu lada sulah (sendiri kisar)
1camca garam
6 sudu besar tepung jagung
5 sudu besar tepung gandum
2 biji telur

Cara membuat
1. Hiris halus bawang besar, cili dan daun kunyit.
2. Campurkan semua bahan hirisan, ikan bilis, lada sulah dan garam ke dalam kentang yang disagat.
3. Gaul sampai sebati dan barulah dimasukkan tepung.
4. Akhir sekali, masukkan telur yang telah dikocok manja dan gaul sampai semua bahan sebati.
5. Panaskan minyak dan goreng sampai garing.
6. Makan sambil tengok tv. Hehehe....

No comments: