Engagement Fund ;)

Wednesday, 19 November 2014

Masih Mengembara

Kadang-kadang bila pergi blog orang tapi tak ada entri baru, aku masuk balik blog sendiri dan baca balik entri-entri purba dalam ANC ni. Dah kata sendiri tulis sendiri baca, maka kena baca balik apa yang telah ditulis itu dan terperasan satu benda; dah lama tak ada entri bawah label Kembara Korea rupanya. Kemain eksyen ye lepas balik dari Korea nun, tak nak tulis review drama dah. Hehehe... Tak sempat nak menaip, bukan eksyen. Masih lagi mengembara cuma tak ada stok baru sebab bajet hujung tahun ni ketat jadinya ulang tengok jelah cerita yang ada dalam simpanan.

Setakat ni, cerita yang paling banyak ulang tengok adalah Faith ataupun The Great Doctor sebab heroin dia heroin kegemaran dan Lee Min Ho adalah sangat macho dan hensem dalam drama ni. Drama lain dia tak hensem. Hahaha... Habis la kena pangkah dengan peminat Kim Tan. :p  Serius oi, dia sangat sesuailah jadi Jeneral Choi Young tu. Walaupun dah ulang banyak kali sampai boleh hafal jalan cerita, tetap nak ulang tayang jugak.

Hensemnya awok Choi Young!

Bila tengok drama Korea, terus terasa rindu sangat dekat Seoul. Rindu nak naik bas, rindu nak jalan kaki sampai sakit lutut, rindu nak minum kopi depan guesthouse, rindu nak dengar ahjumma-ahjumma gosip dalam bas, rindu nak pergi convenience store dan beli susu pisang, dan rindu dengan pemandangan yang cantik. Rindu dengan cuaca musim bunga yang nyaman jugak.

Sebenarnya aku memang suka naik bas tapi dekat tanah air sendiri ni penakut banyak kalau nak kena naik bas awam. Hehehe... Seronok tengok pemandangan dari dalam bas dan seronok dengan cara mereka yang saling menghormati dan mengutamakan yang utama. Pantang ada orang tua atau wanita dengan anak kecil, cepat-cepat orang yang sedang duduk bangun dan berikan kerusi kepada mereka. Satu lagi pemandangan menarik sewaktu naik bas 273 adalah deretan kedai yang menjual barang yang sama mengikut kategori. Insaf bila Mada cakap; "Sazoh, nilah yang dikatakan rezeki masing-masing. Walaupun kedai jual benda sama, tapi tetap ada pelanggan." Kadang-kadang manusia ni tak yakin dengan janji Allah bahawa setiap orang ada rezekinya sendiri tapi bila tengok situasi dekat sana, insaf terus. Tak tahulah polisi kerajaan ke apa tapi kalau satu lorong tu jual barang-barang hardware, dari hujung sini sampai hujung sinun semua jual benda sama. Kalau lorong tu jual cadar dan selimut, sepanjang-panjang kedai yang ada dekat bangunan tu semua jual benda sama. Bukan tertumpu satu kawasan je ye tapi rata-rata tempat.

Sebab kitorang sampai sana hari Sabtu, maka pengguna kenderaan awam pada hujung minggu adalah makcik-makcik dan pakcik-pakcik yang keluar untuk berlibur. Kagum aku dengar makcik-makcik tu 'berjoyah' menggunakan bahasa Korea. Walaupun tak faham semua, tapi aku fahamlah intipati perbualan diorang. Berkat tengok cerita Korea berkoyan-koyan. Hehehe... Ada sekali tu ahjumma-ahjumma tu dok borak pasal hantu. Dari gaya cakap tu, macam diorang nak kata; "Aiyoo, takutlah ada hantu dekat situ." Gituuu...

Waktu kitorang dekat sana, kejadian feri terbalik tu baru sangat berlaku maka segala rancangan hiburan dihentikan buat seketika sebagai tanda menghormati mangsa-mangsa nahas. Tak dapatlah nak tengok Running Man sebab yang ada cuma drama-drama je. Kalau waktu berita pulak, hampir keseluruhan waktu berita berkisar tentang nahas. Siap dia tunjuk eksperimen macam mana feri tu boleh terbalik. Walaupun tak faham, tapi sebab dah ada kat sana, kira macam faham jugalah apa yang pemberita tu cakap.

Satu lagi yang menarik adalah cara diorang meraikan tetamu atau pelanggan. Upon entering their restaurant, they will greet us and bow at the same time. Bila sentiasa berhadapan dengan situasi begitu selama 6 hari di sana, sampai sini pun terikut-ikut juga. Dekat ofis pun, sebab diorang tahu aku baru balik dari Korea, kemain masing-masing dok annyeonghasayeo. Bila aku jawab balik siap menunduk juga macam dekat Korea. Hahaha...

Gwanghamun Square on weekend

Padang Rumput di Nami Island

Gwanghamun Square on weekdays

Haih, rindulah! Eh, Wak Doyok dah "Ke Korea Ke Kita?" buat kali kedua kan? Sebenarnya lebih rasa tak sabar nak ke sana sebab tengok rancangan Wak Doyok dengan Myo tulah. Sumber inspirasi gitu. Mada, kita nak kena buat perancangan untuk pergi Korea kali kedua ke, cemana ni? Kang Mada cakap, "Dah banyak duit kang bukan Korea je kita pergi, nak pergi Antartika pun boleh." Tahun depan mungkin tak kemana-mana kot sebab tahun ni dah banyak sangat berjalan. Bagi tabung-tabung yang ada stabil dulu baru rancang balik nak berjalan.

No comments: