Engagement Fund ;)

Thursday, 8 January 2015

Jeruk Mangga Asam Boi

Zaman jeruk ni popular dah lama berlalu dan catatan ini juga merupakan cerita lama, waktu dia popular. Kisahnya, kebetulan waktu dia mencipta nama, pokok-pokok mangga depan rumah ni bukan main meriah lagi buahnya. Kalau dah masak ranum, tak rajin nak kupas. Sebelum dia masak, kait banyak-banyak buat jeruk. Dah siap jeruknya, bawak ke pejabat dan plinggg! Habis sekelip mata. Hehehe... Banyak kali jugaklah buat sebab tiba-tiba ramai pulak yang mengidam, maka layankan aje.

Lepas dikait, biarkan dulu beberapa jam supaya getahnya kering sikit

Dah siap kupas

Sedia untuk dijeruk

Rasa macam pernah cerita cara buat jeruk ni dulu tapi meh la bagi tahu lagi sekali sebab tak rajin nak korek entri tu. Cara ni bukan macam yang muncul di FB atau blog tapi ikut cara Kak Wan, jiran satu lorong. Mula-mula rebus air gula dan letak garam sikit dan biarkan sejuk. Sementara tu, potong buah mangga ikut suka dan masukkan dalam balang diselang selikan dengan asam boi. Asam boi kena banyak baru ummmpphh! Akhir sekali tuangkan air gula dalam balang dan simpan dalam peti sejuk. Esoknya dah boleh makan. Sekian.

No comments: