Engagement Fund ;)

Wednesday, 7 January 2015

Sarapan Secara Sihat

Ini satu lagi azam baru iaitu bersarapan secara sihat. Sejak mula kerja ni, bukan main seronok makan apa nak makan. Lepas tu bila gemuk bising dekat orang lain. Hahaha... Buat permulaan, mulakan dengan sarapan. Haritu bukan main popular overnight oat untuk sarapan. Aku pun hampir terpengaruh tapi tak sempat buat, susu segar yang dibeli untuk tujuan tersebut telah habis dibedal oleh orang-orang dalam rumah ni. Maka aku makan je apa yang ada; oat tu aku campur dengan susu tepung dan dried cranberry. Bolehlah telan walau payah. Menunya tukar-tukar jugak sebab kalau oat hari-hari pun bosan. Ada juga selang seli cheese sandwich dan egg sandwich. Kalau dulu semedang minum kopi 3 dalam 1, kali ni tukar minum kopi hitam. Omputih panggil black coffee iaitu kopi tanpa gula. Boleh je telan pun cuma tak sesedap kopi 3 dalam 1 pastinya.

Black coffee + shop-bought muffin + 2 bite-sized tuna sandwich

Black coffee + cornflakes with milk chocolate

Kena minum banyak air..kalau aku rajin, buatlah infused water tu..

Tapi kan, satu nak cakap, nasi lemak paru berkali ganda sedap dari oat. Hahaha... Lepas tu kan, makan dalam pantri dan dikelilingi orang lain yang makan nasi lemak, nasi kerabu, lempeng kelapa, dan juga roti canai. Memang dugaan yang sungguh hebat! Walaupun tak adalah kurus mendadak, sekurang-kurangnya ke arah pemakanan yang lebih sihat berbanding sebelum ni. Kalau dah sampai kedai, takdenye nak makan roti bakar. Kalau roti canai, tak nak yang biasa; terus roti telur bawang satu! Nasi lemak pulak, tak cukup lauk paru je, kadang-kadang ambik jugak bebola atau nugget. Tak kira lagi mee bandung telur goyang sebiji, berapa banyak kalori tu? Hari-hari menu sarapan punya kalori je dah boleh cover kalori untuk sehari. Ish..ish..ish.. Semoga keinsafan ini berterusan hendaknya.

No comments: