Engagement Fund ;)

Monday, 24 August 2015

Singgang Ikan

Semenjak masak untuk nenek yang kena pantang makan, tak tahu dah nak masak apa sebab bosan asyik masak benda sama. Ada sekali tu tergerak nak Google resepi singgang dan cubalah masak. Bapak senang lahai nak masak singgang ni, campak je semua dalam satu mangkuk dan siap! Sedap pun sedap. Nah resepi

Bahan-bahan:
Sepotong ikan parang/ikan merah/ikan tenggiri
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Kunyit
Serai - diketuk
Cili padi - diketuk
Asam jawa secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
Bendi atau tomato atau sayur kesukaan masing-masing (yang sesuai la ye)

Taraaa! Dah jadi singgang...

Gila pemalas nak ingat resepi! Hehehe... Sebabnya aku masak pun main agak-agak, main campak-campak je, maka korang pun silalah cooking by heart juga ye. Mula-mula panaskan air sampai hampir mendidih dan masukkan bahan hirisan. Biar sampai mendidih dan nanti air tu jadi kuning sikit sebab warna kunyit dah keluar. Masukkan asam jawa dan kacau. Lepas tu masukkan ikan dan serai. Masukkan sekali bendi dan tomato. Biar sampai ikan hampir masak, campakkan cili. Bila dah mendidih dan ikan dah masak, tutup api dan hidangkan.

Sedap sangat makan begitu saja dengan nasi putih lembik-lembik sikit. Bertambah-tambah dibuatnya. Kalau aku malas nak masak tapi kena masak jugak, singgang nilah penyelamat. Hehehe...

No comments: