Engagement Fund ;)

Saturday, 27 February 2016

Cameron Highlands: MARDI Agro Park

Perhentian seterusnya adalah MARDI Agro Park. Waktu sampai, baru sahaja berhenti hujan lebat tapi masih lagi terasa renyai hujan. Malah waktu kami berada di dalam, hujan sekejap-sekejap renyai dan lebat sampailah waktu nak balik.

Sebelum masuk kena bayar dulu. Dah buat bayaran, bolehlah mulakan pengembaraan melihat bunga-bungaan, sayur-sayuran dan tumbuh-tumbuhan yang pelbagai. Kalau tak silap, dekat sini pun ada sesi memetik strawberi tapi waktu kami sampai tu kawasan strawberi tidak dibuka.Yang ada cuma gerai jual aiskrim strawberi sahaja.
Kadar bayaran yang dikenakan

Taman ini dibahagikan mengikut jenis tumbuhan. Ada bahagian yang ditanam dengan bunga-bungaan sahaja, ada yang penuh dengan tumbuhan herba dan ada juga kawasan untuk penanaman sayur dan buah. Semua tumbuhan dilabelkan dengan namanya jadi lawatan ke sini bukanlah satu lawatan yang sekadar mencuci mata tetapi juga mengisi minda.
Terasa macam tengah nyanyi lagu dalam filem hindustan bila duduk dekat kawasan bunga ni...

Ini salah satu spesis kobis kalau tak silap

Landskap di sesetengah kawasan juga sangatlah cantik dan sejuk mata memandang dengan pokok-pokok yang hijau. Nak-nak waktu selepas hujan, layan perasaanlah juga. Hahaha... Dalam ni juga surau dan tempat makan jadi tak risaulah kalau nak solat atau lapar. Taman permainan kanak-kanak pun ada.
Berhenti rehat sebentar di kawasan penjualan pokok

Selain kedai menjual cenderamata dan pelbagai hasil Cameron Highland, ada juga tempat menjual pokok-pokok dan pelbagai jenis kaktus. Dekat sinilah kitorang borongkan kaktus untuk si Dyaz. Bersungguh dia mengirim maka bersungguhlah kami pilihkan sampai menyambung ke pasar malam.

Waktu nak balik, mulai lebat tapi dek kerana landskap yang cantik di bahagian pintu masuk, gigih berhujan semata-mata nak bergambar. Payung nan sekaki yang patutnya menjadi pelindung hujan dijadikan alatan untuk bergambar. Hahaha... Pun bolehlah.

Kulit album
Terima kasih adik comel tolong ambilkan gambar kami

Selesai berhujan bergambar, laju-laju jalan masuk kereta dan pulanglah kami ke tempat penginapan untuk mengejar waktu solat. Bersambung....

No comments: