Engagement Fund ;)

Friday, 15 April 2016

Bila dah pandai muat turun sendiri drama Korea, ..

.. terus laju-laju cari cerita yang macam best untuk ditonton. Akibatnya, tak berhenti download dari mula tahu tu. Ingat nak cari drama saguk tapi kebanyakannya episod panjang-panjang, bercinta pulak nak menunggu tu. Maka, setakat ni baru dua siri yang lengkap dan satu siri dah habis tengok. Marathon terus ko! Nanti aku kongsikan ulasan untuk drama Oh My Venus yang dah selamat ditonton. Boleh tahan lawak jugaklah So Ji Sub dengan Shin Min Ah dalam cerita tu.

Sekarang ni tengah layan Descendants of the Sun. Masalahnya sekarang, dah tertengok parody dekat Facebook ada orang share; lepas tu bila tengok siri yang sebenar, elok-elok adegan tu cemas, terus jadi lawak dan ketawa tak sudah-sudah. Hahahaha.... Sengal betul. Lesson learned! Jangan tengok parody dulu sebelum tengok siri yang sebenar. 

Kalau nak muat turun drama Korea, pergi dekat doramax264 dan carilah drama yang menjadi pujaan. Tekan dekat link yang dia bagi tu dan sabar jelah bila keluar page iklan berulang-ulang; pangkah je window iklan tu dan terus ke page yang ada senarai link. Pilihlah mana-mana link yang masih valid sebab kalau cerita lama kadang banyak yang link dah tak valid. Ada link yang kena register dan ada yang tak payah; ikutlah mana yang mudah.

Dah download tu, pergi dekat laman web subscene pulak cari subtitle. Carilah link yang warna hijau sebab biasanya link tu yang terbaik dan ramai orang download. Dah download, simpan dalam satu fail yang sama dengan fail video tadi dan pastikan nama fail video dengan subtitle tu sama tajuk. Untuk fail subtitle, kena letak format .srt tau lepas korang bagi nama. Contohnya, tajuk video tu 'Oh My Venus e01' maka fail subtitle kena taip 'Oh My Venus e01.srt'. Faham dak? Tak faham tanya yeee...

No comments: