Engagement Fund ;)

Saturday, 9 April 2016

Kimchi Jjigae Versi Cik Farae

Bila ada stok kimchi, hidup menjadi mudah. Tak tahu nak masak apa dan kejar masa? Kimchi jjigae adalah salah satu lauk lengkap sebab ada protein dan serat. Mudahnya memasak dengan kimchi. Tetiba buat iklan dekat sini. Hahaha...

Okeylah, nak tepek resepi kimchi jjigae versi campak-campak aku ni sebab kadang-kadang tu lupa juga apa bahan-bahan dia. Sekarang ni bolehlah masak ni selalu sebab Abah boleh terima rasa kimchi jjigae; kalau kimchi biasa tu memang Abah tak lalu makan.

Bahan-bahan nak buat ni senang kacang je. Kalau nak ikut, ikutlah. Kalau rasa tak yakin, boleh rujuk dekat blog Korean Bapsang atau blog Koreans yang lain.

Nasi putih dengan kimchi jjigae kasi banjir siap!

Bahan-bahan
Segenggam daging lembu (hiris nipis)
2 senduk kimchi
1/2 biji bawang besar (hiris)
1 sudu gochugaru (kalau tak tahan pedas sila kurangkan)
Daun bawang
Beberapa titis minyak bijan
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara memasak
1. Panaskan minyak dan titiskan sekali minyak bijan. Tumiskan bawang besar yang telah dihiris sampai layu.
2. Masukkan gochugaru dan kacau sampai agak-agak serbuk cili dah tak bau menyengat.
3. Masukkan hirisan daging dan kacau sampai kedua-dua bahagian daging masak. Biarkan seketika sampai daging lembut.
4. Masukkan kimchi dan tumis sekejap bersama daging.
5. Kemudian, tuangkan air secukupnya dan biarkan hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan tutup api.
6. Sebelum hidang, boleh taburkan hirisan daun bawang. Siap!

Kebahagiaan masak kimchi jjigae ni adalah bila tengok dia tengah mendidih; seronok je tengok dia mendidih. Kalau ada tauhu, boleh juga masukkan tauhu. Ikut resepi asal, diorang guna green onion ataupun daun bawang yang daun dia lebar-lebar tu je, tak pakai bawang pun. Tapi sebab biasanya daun bawang tu tak ada stok, aku guna je bawang besar. Nak lagi sedap pakai bawang yang guna untuk masak tomyam tu.

Lauk ni paling best dihidang panas-panas dan nak lagi umph, letak kuah banjir macam gambar atas tu. Layannnn...

No comments: