Engagement Fund ;)

Sunday, 17 April 2016

Ko Hyang - Restoran Makanan Korea di Setia City Mall

Annyeong! Kejadian ni lama dah sebenarnya, bulan 2 punya cerita. Tapi sebab lagi lama peram lagi best, maka baru hari ni aku kongsikan pengalaman makan di sini. Kisahnya, lepas hantar kimchi dekat Kak Eli, ingat nak lepak Jusco je tapi Kak Eli beria suruh pergi makan dekat sini maka tergugat juga.

Mula-mula aku dengan Aten fikir macam jauh je nak pergi sampai Setia Alam jadi buat keputusan nak ke Seksyen 7 je. Nak dijadikan cerita, persimpangan untuk pusingan U dari Klang ke Shah Alam sedang dalam proses pengubahsuaian. Makanya, banyaklah benda alah penghadang plastik sampai mengelirukan nak lalu simpang mana. Keluar je dari jalan mengelirukan tu dah nampak tol. 'Terpaksalah' ke Setia City Mall.

Sampai sana solat maghrib dulu dan terus tunggu isyak sekali baru pergi makan. Kedai ni aku dah lupa dekat kawasan mana tapi susun atur memang ala-ala kedai makan dekat Korea; kerusi tak berapa nak besar, susunan meja agak rapat dan kedai comel. Suasana kedai pun nyaman je dan hiasan mestilah konsep Korea.
Suasana dalam kedai

Pandangan kaunter dari tempat duduk

Pandangan dekat siling

Bila sampai, pelayan bagi menu. Menu tak banyak pilihan jadi kurang tamak. Ye ke? Tamak jugalah tapi kuranggg. Kami pesan bibimbap dengan rabuki dengan mandu goreng. Air teh o limau rasanya. Sementara tunggu, sempatlah menjakun ambil gambar bagai. Hehehehe... Tak lama tu sampailah makanan yang dipesan. Mandu sampai dulu dengan banchan dan diikuti dengan bibimbap.

Banchan

Mandu

Isi perut mandu

Rabuki sampai paling akhir sebab diorang tak percaya kitorang pesan juga rabuki walaupun dah makan bibimbap. Itupun lepas hampir kesemua pekerja pandang-pandang dekat kitorang sambil tengok kertas order dengan pandangan 'Eh, biar betul budak dua orang ni order rabuki jugak?' Gituuu... Betullah, kitorang kan susah nak jumpa makanan Korea ni, jadi alang-alang sampai, order jelah apa yang ada dalam menu.
Sup

Bibimbap..rasanya macam dolsot bibimbap tapi dah lupa..kalau tengok mangkuk, dolsot kan?

Lepas digaul

Rabuki

Portion makanan memang banyak macam biasa. Untuk bibimbap, dia punya isi tak kedekut tapi dia punya gochujang tak sedap sangat, masam sikit dan kurang pedas. Sos bibimbap tersedap dekat anak tekak ni masih lagi bibimbap Sweetree. Banchan dia pun biasa-biasa je. Mandu pulak aku rasa inti dia kurang best tapi layan jugak. Rabuki, memang besar portion dia. Tteokboki dalam rabuki liat tapi isi perut lain boleh tahan tak kedekut.

Keseluruhannya, bolehlah diterima anak tekak. Harga pun bagi aku berpatutan. Kedai bersih dan pekerjanya majoriti adalah orang tempatan, bukan pekerja asing macam yang dekat food court. Paling penting, beras dia terasa seperti beras Korea. Kepada yang berada berdekatan, bolehlah cuba pergi makan dekat Ko Hyang ni. Ko Hyang adalah perkataan Korea yang bermaksud kampung halaman.

No comments: