Engagement Fund ;)

Wednesday, 27 July 2016

Penang 2016: Agenda Pagi Hari Kedua

Kali ni nak sambung cerita Cuti-cuti Malaysia Pulau Pinang bulan April sudah. Cerita di sini, lebih kepada untuk rujukan sendiri je pada masa akan datang. Perkara paling penting lepas check-out hotel pagi tu adalah makan! Malam tadi waktu buang masa tunggu ETS Mada sampai, jumpa kedai nasi kandar yang nampak macam best, sekangkang kera je dari hotel. Ayuh kita pergi! Bak kata Pakcik Waze(r). Hahaha...

Sampai je nampak ayam goreng panas-panas; apa lagi, beratur la ambik nasi kuah kari campur dengan ayam goreng. Sedap woi! Nasi dia bukan nasi putih biasa, dia macam rasa lemak sikit. Pendek kata, sedap la. Panjang kata kena pergi rasa sendiri. Isi perut dengan nasi siap-siap sebab kalau perut lapar, masing-masing cranky kang. Hahahaha...
Jari Mada dan ayam goreng!

Pinggan kami bertiga..tiada dalam gambar, roti banjir..

Siap makan, terus menuju ke lokasi pertama iaitu Butik Hijab Galeria. Ni Mada la ni, awal-awal dah masukkan dalam senarai tempat kena pergi, terpaksa beli barang sehelai dua. Hahahahalasan... Sebabnya HG ni buat jualan murah, tu yang kena pergi tu. Bila lagi nak sampai Penang ni kan? Aku beli shawl dua helai dengan tudung basahan murah gila je dekat sini walaupun blouse dengan jubah-jubah dia boleh tahan menggugat jiwa.

Masing-masing kelek beg plastik sorang satu

Konon-konon nak masuk peraduan yang HG ni buat dekat IG, beria ambik gambar sopan gitu...sekalinya, lupaaa..tepek sini jelah..

Habis lebur duit, barulah menuju ke pulau. Alhamdulillah trafik bergerak walaupun agak sesak. Rupanya nak masuk pulau ni bayar tol sekali je waktu masuk, waktu keluar takde tol. Macam dah pernah cerita je? Takpe, siaran ulangan. Agenda seterusnya adalah memborong jeruk. Setahu kami semua, tempat jeruk yang meriah adalah di Komtar. Jadinya teruslah ke sana dan kami parking di Komtar Walk. Dekat situ bayarannya sekali masuk je tak silap dan ada yang jaga.

Jambatan Pulau Pinang yang sempat diabadikan dalam telefon Aten

Waktu pergi tu ada banyak kerja-kerja pengubahsuaian di merata tempat, baik dalam bangunan, di tepi jalan, mahupun di luar bangunan. Sebab dalam otak masing-masing dah set, memang nak cari jeruk yang meriah adalah dekat Komtar, memang tuju situ jelah. Bila masuk dalam bangunan, pehal pulak macam dilanggar garuda ni? Sunyi dan kosong! Pusing dari hujung ke hujung, bawah ke atas, turun bawah balik, pun tak jumpa kedai jeruk. Ada ka kedai jahit, kedai jual baju dan kedai-kedai biasa lain. Bila dah penat dan tak jumpa yang dicari, mulalah nak hangin je kan? Hahahaha... Berhenti kejaplah beli air sejukkan badan sebelum patah balik ke tempat parking tadi.

Bergambar sat dekat dinding di Komtar ni..ada banyak dinding berwarna ni dan warna-warni..

Kenangan dengan Komtar


Sampai sana, cuba tanya dengan adik yang jaga parking tu. Rupanya kedai jeruk yang banyak-banyak tu dah pindah ke Chowrasta. APA DIA? KENAPA MACAM TAK PERNAH DENGAR DESAS DESUS PUN? Aten dengan Mada pun terus cakap, lama gila tak datang Penang, sampai tak tahu dah pindah. Memanglah lama, korang pergi waktu tingkatan 3 dulu kan? Ni akibatnya bila main redah je dan tak buat kajian dengan teliti. Hehehehe... Korang kalau nak beli jeruk dan cenderahati, cari Chowrasta okey? Jangan bertumpu di Komtar saja sebab dekat sana dah tak ada jual jeruk.

Nasib baik dekat la juga Chowrasta dari Komtar Walk tu. Tanya adik tu, jauh ke? Dia kata kalau jalan kaki dalam 5 minit, kalau naik kereta, dalam 20 minit jugalah. Okey, jalan kaki jelah walaupun mencabar betul nak melintas dengan jalan yang sesak tu. Jalan punya jalan punya jalan, nampaklah kedai dengan papan tanda di bawah.

Terus mengeluh kelegaan masing-masing. Hahaha... Masuk dalam ni, macam-macam jenis jeruk ada. selain jeruk, ada juga produk lain macam minyak angin, balm, ikan pekasam, dan juga pelbagai jenis cenderahati. Pilih, jangan tak pilih. Banyak jugalah borong dalam ni.

Nampak tu beg plastik dekat tangan? Berat tu..

Depan kedai lagi..

Ini dah sampai dekat Komtar Walk semula, berehat kejap sebab kepenatan ukur jalan...kihkihkih

Berkenan sangat dekat kedai warna warni di kejauhan tu, tapi waktu jalan balik terlupa nak berhenti dan ambil gambar di situ..sobs

Habis borong jeruk, terus patah balik ke kereta untuk check-in hotel pulak. Patutnya ada agenda lagi satu sebelum check-in tu, tapi sebab dah sesat barat dan kaki pun dah penat, teruslah cari hotel. Agenda petang entri lain. Babai...

No comments: