Engagement Fund ;)

Thursday, 28 July 2016

Penang 2016: Wajib Makan Bila Sampai Penang...

Sambungan cerita hari kedua di Pulau Pinang. Lepas check-in hotel, golek-golek kejap, solat dan keluar semula untuk cari makan. Kalau jalan-jalan, memang waktu makan akan lari punyalah! Nasib baik pagi tadi dah makan nasi siap-siap, kuranglah cranky tu. Hahahaha...

Agenda yang perlu dipenuhi pada hari kedua adalah melawat Fort Cornwallis dan Street Art. Asalnya kan nak pergi muzium, tapi sebab dah membeli-belah dekat HG, bajet dah lari. Tak cukup duit nak beli tiket masuk muzium. Hahahaha.. Sebelum jalan-jalan yang sampai tak jumpa jalan pulang tu, kita makan duluu!

Sampai dekat kawasan Fort Cornwallis tu dah pukul 5 lebih. Pusing-pusing cari parking yang percuma, tak jumpa. Lepas tu nampak satu tempat parking awam yang kena bayar untuk sekali masuk tak silap. Masuklah dalam tu untuk parking yang agak selesa dan selamat. Jangan kedekut sangat ok?

Parking tu strategik sangat sebab memang dekat dengan tempat tumpuan yang kami nak pergi tu. Kalau nak ke tepi laut, pun tak jauh sangat; jalan kaki dalam 10 minit kot. Dekat Korea selamba je jalan kaki turun naik tangga, takkan dekat Malaysia tak boleh?

Tempat makan yang kitorang pergi petang tu adalah Medan Selera Esplanade Park. Semua jenis makanan wajib makan dekat Penang ada, sediakan duitnya aje. Konsep untuk kali ini ialah makan semua sekali serentak. Tapi tak adalah hadap satu makanan tu sorang, kongsilah bertiga. Tamak sangat tu kalau makan sendiri.

Menu yang paling terkenal dekat sini adalah Mee Sotong. Panjang gila barisan dia! Rasanya kedai tu jual mee goreng sotong je cuma yang berbeza adalah saiz dia. Aku tak ingat sangat dah sebab yang pergi beli mee sotong tu adalah Mada. Nah layan gambar makanan. Harga makanan jangan tanya sebab dah lupa. Heeee... Tapi harga semua berpatutan la dengan rasa dan kuantiti.

Makanan yang ada sementara tunggu mee sotong

Char Kuey Teow..sedap! Udang besar-besar dan berbaloi dengan harga..

Laksa Penang yang pekat dan semestinya sedap!

Mee sotong yang menjadi buruan..bagi aku biasa-biasa je; mee goreng biasa lepas tu letak sambal sotong..bolehlah rasa dia, sedap jugak..

Nasi Bawal Goreng yang sedap jugak! Ikan bawal goreng dia tu yang win, rangup gila! Sampai tinggal tulang tengah jelah ikan tu akhirnya.. Bagus kitorang ni, tak membazir.. masuk lif tekan sendiri..Hahaha..

Okey, semua dah ada, boleh mula makan..Oh lupa! Nasi lemak Aten tu pun to die for..kalau ikut nafsu nak pergi beli lagi dua bungkus sebab dia ada banyak pilihan lauk lain lagi..mujurlah sedar diri..hehehehe...nasi lemak tu memang dia bungkus dengan daun pisang dan dah bungkus siap-siap; kiranya kalau nak beli pergi je ambik bungkusan yang dia dah susun..tapi jangan risau nasi dia keras atau sejuk sebab dia memang bungkus dekat situ, panas-panas..

Selepas..Burrrppp, alhamdulillah..licin kan? Tak rugi jamu makanan dekat kitorang ni..kehkehkeh





Sebelah malamnya pulak cari pasembor dengan sotong kangkung. Kali ni kami ke Medan Selera Padang Kota. Lokasinya tak jauh pun dari Esplanade tu. Mungkin sebab malam minggu, ramai gila manusia dekat situ. Nak cari parking pun bercinta, dah masuk dalam lagilah bercinta nak cari tempat duduk. Penuh!

Tapi sebab kami nak tapau, takde hal pun. Masuk-masuk je jumpa gerai sotong kangkung. Terus beli dekat gerai tu. Ada saiz biasa dan saiz besar tak silap. Harga tak ingat jugak dah. Kalau tanya Aten, dia ingat kot sebab dia yang bayar dekat sotong tu.

Sementara tunggu sotong siap, pergi beratur dekat pasembor. Gerai pasembor ni nama dia Haji O.S. Ibrahim Pasembor, selang beberapa gerai dari sotong kangkung tadi. Selain gerai ni, ada lagi beberapa gerai pasembor dan sotong kangkung jadi tak tahu mana yang katanya paling sedap. Konsep kitorang adalah pergi dekat gerai yang tak ramai sangat orang. Hahaha...
Pandangan gerai dari dalam barisan

Okey,dah sampai giliran..

Tak ramai pun, beratur panjang jugak. Berdasarkan pemerhatian, gerai ni bersih berbanding gerai lain yang sempat aku perhatikan. Mungkin sebab dia tak masak dekat situ, maka kebersihan tu terjamin. Harganya berbeza mengikut jenis dan saiz. Kalau nak pilih, korang jangan tamak main kaut je ye sebab nanti kalau mahal, tanggung sendiri.

Habis membungkus, balik terus ke hotel dengan bantuan Pakcik Waze(r). Tak tahu jalan mana dia bawak tapi kurang jumpa kesesakan sebab ikut jalan dalam. Kalau bab Pakcik Waze(r) memang aku tak mahir sangat maka duduk jelah diam-diam dekat tepi. Dah sampai jalan utama, memang mengucap panjang dalam hati sebab dia punya sesak tu sampai tak bergerak!

Sampai hotel bercinta pulak nak cari parking sebab ada majlis dekat dewan hotel malam tu. Hazabedah! Mujurlah Pakcik Jaga hotel tu tolong tunjuk tempat kosong dan tolong pantau jarak waktu nak masuk parking, takdelah stress sangat. Gambar pasembor dan sotong kangkung yang ditapau tak ada sebab dah penat sangat dan dah malas nak pegang telefon.

Tapi, dua-dua menu tu sedap gila hoi! Serius sedap! Sedap sangat kuah pasembor dengan kuah sotong kangkung tu. Teringat-ingat sampai sekarang. Ada rezeki ke Penang lagi, wajib pergi tapau dekat gerai-gerai ni. Memang sedaplah! Nak kata dia punya sedap tu memang sedap, banyak kali aku ulang taip sedap ni. Soalannya, berapakah perkataan sedap dalam perenggan ini?

Alhamdulillah, dapatlah merasa hampir kesemua makanan wajib makan kalau dah sampai sini. Cuma satu je tak sempat makan, cendol. Itu mungkin boleh cari lain kali kot kan. Dekat Banting ni pun ada cendol, tak payahlah susah payah kumpul duit nak pergi Penang semata-mata nak makan cendol ye.

No comments: