Engagement Fund ;)

Thursday, 25 August 2016

Nasi Gaul Kimchi

Disebabkan ada stok kimchi dalam peti, dalam otak ni terbayang-bayang nasi panas gaul dengan kimchi, letak telur goyang. Dulu aku rasa susahnya lahai nak goreng telur goyang ni sebab nanti mesti jadi telur mata.

Baru ni tengok 3 Meals A Day - Gocahng Village, Cha Seung Won tunjukkan macam mana nak dapat telur goyang. Rupanya memang kena guna api yang paling kecil dan kena masukkan telur waktu minyak belum panas.

Terima kasihlah sebab tunjukkan cara goreng telur tu. Sekarang  memang rancangan tu jadi salah satu rancangan kesukaan. Kagum tengok Cha Seung Won masak. Lelaki, tapi pandai masak. Masak pula bukan kena skema macam orang lelaki biasa masak, tapi macam mak-mak masak, main campak je tapi jadi.

Semalam petang walaupun ada pasar malam, aku tapau makanan untuk Abah je sebab nak makan nasi gaul kimchi ni. Sampai rumah terus masak nasi untuk sukatan seorang makan. Nasi masak je, waktu dia masih panas tu aku terus letak kimchi dan gaulkan. Lepas tu renjis sikit minyak bijan sebab makanan Korea ni kalau tak ada minyak bijan tak sah! Sebagai penambah rasa, aku taburkan sambal ikan bilis yang aku beli dekat pejabat. Lepas tu letak telur goyang.

Sebelum telur kuning dicucuk

Selepas digaulkan semua sekali

Lepas ambil gambar, terus pecahkan telur kuning tu. Wooow! Hahaha.. Keseronokan makan nasi ala-ala bibimbap ni adalah waktu pecahkan telur kuning tu la. Hahaha.. #mudahterhibur. Gaul semua sekali dan nikmatilah nasi gaul kimchi. Terpaksa makan nasi dua kali semalam. Eh!

No comments: