Engagement Fund ;)

Thursday, 15 September 2016

Drama Korea: I Remember You

Drama ni yang terbaru ditonton untuk mengalihkan perhatian daripada W sebab nanti sakit hati nak tunggu sambungan dia minggu ni. Walaupun rating drama ni biasa-biasa aje, tapi sebab ada Jang Nara dengan Seo In Guk, cuba jugalah muat turun dan tonton.

Nasib baik tak nilai hanya berdasarkan rating sebab drama ni best rupanya. Boleh disimpulkan bahawa drama ini ala-ala Criminal Minds dan juga Bones dimana ia bertemakan penyiasatan, polis dan juga misteri. Selain itu, diselitkan juga tema kekeluargaan dan romantik.

Tragis sebenarnya cerita dia sebab ada banyak sebab. Macam mana nak cerita eh? Sebabnya kalau dah mula cerita nanti panjang berjela. Hehehe.. Okey, kita mulakan dengan Lee Hyeon (Seo In Guk) yang disalah anggap sebagai kanak-kanak bermasalah oleh ayahnya yang merupakan seorang pakar psikologi yang bekerja untuk polis.

Waktu ayah dia tengah menyiasat satu kes ni, Lee Hyeon secara tak sengaja jumpa dengan penjenayah kes tu, Lee Joon Young, dan borak-borak la kejap. Lepas dari peristiwa tu, ayah dia asingkan dia dari dunia luar sebab takut Lee Hyeon ni memang betul-betul psiko macam yang dia sangka.

Pelakon watak kanak-kanak dengan Lee Joon Young. D.O. EXO yo!
(Sumber gambar dari sini)

Cerita sebenar bermula bila Lee Joon Young ni terlepas dari penjara. Dia pergi ke rumah Lee Hyeon dan bunuh ayah dia. Lagi tragis, adik Lee Hyeon kena culik pulak dengan Lee Joon Young dan waktu dia nak kejar kereta Lee Joon Young, dia terjatuh dan hilang ingatan sikit.

Bila dah besar, dia jadi criminal profiler yang hebat dan satu hari, dia terima email pelik yang menyebabkan dia balik Korea. Dari situ dia mula bekerjasama dengan pasukan khas polis dan jumpa Cha Ji An (Jang Nara) buat pertama kali. Sebenarnya Cha Ji An ni stalker tegar Lee Hyeon sebab dia dapat tahu Lee Hyeon ada kaitan dengan kehilangan ayah dia yang merupakan pengawal penjara waktu Lee Joon Young terlepas dan dia rasa diorang senasib sebab dua-dua tak ada ayah. Kenapa tegar? Sebab dia stalk Lee Hyeon ni dari diorang kecil sampailah sekarang.

Ni waktu pertama kali dia masuk campur dalam kes. Waktu ni serius lawak. Pak Lawak dalam drama ni adalah yang paling kanan tu.
(Sumber gambar dari sini)

Akhirnya, semua orang terhampir dengan Lee Hyeon dan Cha Ji An ni saling berkait rupanya. Nak tahu apa kaitannya? Saksikanlah drama bersiri ini. Gitu penyudah ulasannya. Drama ni tahun lepas punya jadi kalau tengok, tak payah sakit hati nak tunggu episod baru keluar.

Ini Lee Joon Young versi dewasa
(Sumber gambar dari sini)

Tapi sakit jiwa juga tengok drama ni sebab terlalu ramai orang kena bunuh dek kerana kegagalan manusia mengawal emosi dan tidak kurang juga kesan kepada gangguan emosi yang diterima semasa kanak-kanak. Contohnya macam Lee Joon Young ni yang sejak lahir diabaikan oleh mak dia sebab dia adalah anak yang lahir tanpa kerelaan. Boleh jatuh kategori sedih juga drama ni.

Kesimpulannya, ibu bapa memainkan peranan paling penting dalam membentuk minda dan emosi seorang kanak-kanak dan seterusnya menentukan siapa yang kanak-kanak itu akan jadi bila dewasa.

No comments: