Engagement Fund ;)

Friday, 14 October 2016

SAN 2016 - Episod 2: T Money Percuma dan Tukar Wang Online

Benda penting yang korang kena ada bila melancong ke Korea secara backpack adalah T-Money. Kebetulan kawan-kawan sepejabat Aten pun ke Korea awal tahun ni jadi diorang yang bagi tahu tentang kupon dan T Money percuma.

Cara nak dapatkan dua benda ni sangatlah senang. Korang tekan dekat sini dan ikutlah langkah-langkah yang disuruh. Boleh diposkan atau tuntut di Korea Plaza yang bertempat di Menara Hap Seng.

Kitorang tuntut kupon ni waktu bulan puasa haritu. Alang-alang keluar nak berbuka puasa berjemaah, kitorang ke sana dulu. Pergi sana dapat jumpa Joong Ki yang baru je sampai dari Korea. Lepas tu dapat kutip peta dan pamplet dan buku kupon tambahan.

Depan tempat letak kereta. Gambar dalam pejabat dia tak ada sebab tak ingat guna kamera telefon siapa.

Taraaa! Dah sampai dekat Korea Plaza. Waktu ni dah selesai urusan menebus kupon dan mengutip pamplet yang ada, marilah bergambar dengan Song Joong Ki.




Selesai bab kupon, mari beralih ke tukaran wang. Bila nampak kadar tukaran Won tiba-tiba naik mencanak bila masuk bulan September, aku dengan Aten panik. Orang cakap tempat tukar duit paling murah adalah di Mid Valley. Tapi, kuasa pulak aku nak ke sana semata-mata nak tukar duit kan?

Cuba jugalah cari pengurup wang di sekitar Klang dan Shah Alam yang menawarkan harga paling rendah. Sanggup lagi aku memandu ke Shah Alam untuk tukar duit daripada tukar dekat Banting; melampau mahal kadar tukarannya. Waktu nak tukar duit tabung, memang macam main saham dah. Kejap-kejap kang keluarlah nilai tukaran dari sekian pengurup wang. Seminggu jugalah jadi 'broker saham' membandingkan harga ni. Hahahaha...

Disebabkan tukaran pusingan pertama ni banyak, aku tak berani lagi cuba eForex. Akhirnya, kami tukar di Seksyen 3 Shah Alam; pengurup wang termurah disekitar Klang dan Shah Alam. Kalau ada yang lagi murah, aku tak tahulah tapi waktu kitorang cari tu, Syed ni yang terbaik. Dapatlah duit besar iaitu duit kertas 50 000 Won.
Jadi 'jutawan' kejap

Tukaran pusingan kedua, aku beranikan diri guna eForex. Sebabnya, nilainya dah naik banyak juga jadi lagi untung kalau tukar online, murah berbanding tukar di pengurup wang. Mula-mula aku cuba sikit dulu, tukar duit kiriman orang sebab tak yakin lagi. Alhamdulillah prosesnya lancar dan memang terbukti kebenarannya.

Pergi ke eforex.com.my dan tekan pada ikon sign up; nanti akan terpapar begini

Dah berjaya daftar, bolehlah mula masukkan nilai wang yang nak ditukar. Dekat sini dia akan genapkan siap-siap jumlah duit asing yang kita dapat. Pandai-pandailah korang nak kurangkan atau lebihkan jumlahnya.

Bayaran untuk tukaran eForex ni boleh guna online banking dan juga kad kredit kalau tak silap. Memang mudah sangat-sangat guna eForex ni sebab harganya lebih murah berbanding kebanyakan pengurup wang biasa dan kita boleh pilih nak kutip duit tu nanti dekat cawangan mana. Macam aku, dah tentulah pilih cawangan Banting.Kalau nak tukar dalam jumlah yang banyak, aku sarankan korang tukar awal sebab takut tak ada stok. Macam yang aku tukar kali kedua tu, agak banyak juga jumlahnya. Dua kali dia telefon minta tangguh lambat sikit sebab tak cukup stok. Walaupun lambat, tapi masih dalam tempoh masa yang dijanjikan. Kalau sikit, esoknya dah boleh dapat dah.

Berdasarkan pemerhatian, kadar tukaran mata wang asing naik mencanak bila menghampiri hujung tahun. Waktu aku pergi Korea tahun 2014, kadar tukaran dalam 3.15 hingga 3.22 untuk 1000 Won. Itu nilai pada bulan Mac. Kali ni, paling rendah yang kitorang dapat adalah 3.77 untuk 1000 Won dan waktu kami di sana, kadar tukaran dalam 3.82 macam tu. Maka yang nak bercuti ke luar negara tu, dah bolehlah rancang ye. Selamat menabung.

No comments: