Engagement Fund ;)

Friday, 23 December 2016

SAN 2016 - Episod 15: Menikmati Rabuki di Sindangdong

Baiklah, mari sambung cerita hari keempat. Dari Namsan, kami turun di Sindangdong untuk makan tengah hari. Rancangan nak ke Gwangjang terus ditunda sebab, banyaklah sebabnya. Tapi nasib baik Gwangjang tu tunda bukan batal, kalau batal, memang separuh jiwaku hilang. Drama sangat! Hahaha..

Berdasarkan carian di internet dan catatan oleh beberapa blogger, ada beberapa kedai yang disarankan untuk makan rabuki di Sindangdong. Pertama kali datang dulu, tak tahu pun rupanya tempat ni adalah salah satu tempat tarikan pelancong. Pemandu pelancong kami pun tak cerita sangat; cuma cakap nak pergi makan rabuki dekat tempat terkenal je. Kali ni barulah tahu rupanya Sindangdong ni adalah tempat khusus untuk mencari tteokbokki yang juga dikenali sebagai Sindangdong Tteokbokki Town.

Makanya, dekat sini memang ada banyak restoran yang menjual tteokbokki dan juga rabuki (ramyun + tteokbokki). Waktu ni malas nak fikir dah jadi kami tuju aje ke restoran yang pemandu pelancong kami bawa dua tahun sudah. Nasib baik masih wujud lagi kedainya dan masih ingat lagi lokasinya. Senang je kedai tu sebab memang dekat deretan bangunan tepi jalan besar. Kalau rajin menjelajah dan masuk ke bahagian belakang, boleh jumpa lagi kedai lain dan ada satu maskot yang melambangkan Sindangdong ni.

Hidangan rabuki di sini disediakan mengikut bilangan orang yang nak makan. Ada set untuk 2 orang sampai 6 orang kalau tak silap. Disebabkan kami tahu saiz hidangan di Korea ni besar, maka kami pesan yang untuk 4 orang makan. Pandangan sisi.

Pandangan atas. Dalam ni ada mee segera, tteokbokki, dua jenis mee kering tak-tahu-nama, eoumuk, kobis, telur rebus, mandu goreng, daun bawang dan paling penting, pes cili tu.

Kerusi belah sana. Nak tentukan tempat duduk pun boleh melenting sebab penat dan panas dan lapar. Maaf kawan-kawan. Heeee.. 

Lagi satu.

Kerusi belah sana. Diorang nilah yang boleh bertoleransi dengan keadaan dan mood aku yang mudah berubah ni. 

Hampir boleh makan. Yeay! Siapa hebat guna chopstick Korea, dia mesti tak ada masalah nak guna chopstick biasa yang bulat tu.

Geng Bilik Prep yang sporting dan memahami. Dah tahu apa nak buat kalau ada yang cranky, dah tahu nak pujuk macam mana kalau ada yang merajuk dan dah tahu nak nak redakan kalau ada yang moody. Harap kita tak gaduh-gaduh dan boleh terus buat aktiviti Percutian Geng Bilik Prep, ok? Tapi 'semoody' mana pun kitorang ni, bila sua kamera semua senyum manis. Bagus..bagus..

Ok, tiba-tiba dah habis makan. Hahaha.. Lepas dah habis, macam lapar lagi. Minta menu nak tengok kot-kot ada yang menarik sebab waktu tu ada sekumpulan orang Malaysia baru masuk dan buat pesanan dekat meja hujung sana, kedengaran meriah pesanan diorang tu. Nak tirulah kononnya. Tapi tak ada yang menarik. Akhirnya pesan nasi dengan seaweed dan tuan kedai buatkan nasi goreng.

Rupa nasi goreng tu. Dia gaul nasi dengan seaweed pakai lebihan kuah rabuki je. Layanlah juga.

Hingga butiran yang terakhir. Bagus Radin ni, lepas kaut ni boleh angkat periuk masuk dapur dan basuh sekali ye. Hehehehe..

Habis makan, kami cari jalan nak ke Namsangol Hanok Village sebab nak merasa pakai hanbok dengan bayaran yang murah dan bergambar dengan latarbelakang yang cantik dan klasik. Walaupun aku dengan Mada dah pernah pakai sebelum ni, haruslah nak tumpang dua kaki juga dengan diorang yang baru nak merasa kali pertama. Hehehe.. Bab-bab baca peta, aku memang gagal. Jenuh juga nak cari perhentian bas yang betul untuk dapatkan bas ke Namsangol Hanok Village. Dengan kegigihan Hani dan Mada, jumpa juga kami dengan perhentian bas yang betul; itupun selepas beberapa kali melintas jalan melihat maklumat bas di papan maklumat yang ada serta mengikut petunjuk dari Pakcik Google.

Kesimpulannya, kalau ada rancangan nak ke tiga tempat ini dengan bas, mulakan dengan Namsangol Hanok Village diikuti dengan Namsan Tower dan paling akhir, Sindangdong sebab satu laluan. Lebih senang dan tak perlu berpusing-pusing.

Dalam pada teruja nak pakai hanbok, tak seorang pun terfikir nak semak dulu maklumat dari internet. Memanglah Namsangol Hanok Village tu buka setiap hari, tapi tempat-tempat dalam tu ada yang dibuka secara berjadual. Jadinya, tempat untuk memakai hanbok dengan harga murah di Namsangol Hanok Village TUTUP pada setiap hari Selasa. K.E.C.E.W.A. Sebab dah puas tengok rumah-rumah tradisional di Korean Folk Village semalamnya, maka kami tak pusing-pusing pun dalam tu dan teruslah ubah rancangan.

Sebelum balik, silakan mereka bertiga bergambar di pintu masuk Namsangol Hanok Village ni. Kena paksa bergambar bukti dah pernah sampai sini dengan dialog;  "Sazoh dengan Mada dah pernah bergambar kat situ dulu. Korang bertiga pergi berdiri kat situ." Hahaha..


Bila teringat dekat K-Style Hub pun boleh pakai hanbok, terus kami menuju ke sana. Senang boleh solat siap-siap sekali. Memang sepanjang dekat Seoul, K-Style Hub nilah tempat kegemaran kitorang sampai datang berkali-kali. Cerita di K-Style Hub untuk kali kedua, sambung episod lain. Annyeong!

No comments: