Engagement Fund ;)

Friday, 23 September 2016

Pemergian

Tepat jam 7.58 malam 20 September lalu, salah seorang ahli keluarga pergi buat selamanya. Pemergian yang sangat tidak terjangka. Pagi tu Kak Ela WhatsApp bagi tahu Abang Zahar masuk ke ICU tapi aku tak balas pun sebab memang hanya akan pegang telefon lepas dah punch in. Belum sempat balas mesej, Kak Eli pula telefon memaklumkan keadaan terkini.

Petang lepas kerja, Kak Yah pula telefon sebab telefon Abah tak dapat-dapat. Memang cadang nak pergi melawat petang tu sebab siangnya tu ada kelas jadi tak boleh nak minta keluar. Lewat juga gerak dari rumah sebab uruskan Nenek dulu.

Alhamdulillah selamat sampai ke SJMC tanpa sesat. Waktu jalan nak ke lif, dapat WhatsApp dari Abang Paiz memaklumkan Abang Zahar dah meninggal. Innalillahiwainnailaihirajiun... Tak sempat tengok buat kali terakhir. Keluar dari lif, memang penuh sesak laluan dari lif sampai ke dalam wad dengan kenalan, ahli keluarga dan juga rakan sekerja yang datang melawat.

Terlalu cepat dan mudah perjalanan pergi Abang Zahar; Al-fatihah buat sepupuku, Abang Azahari Bin Sairin. Semoga rohnya dirahmati dan ditempatkan bersama-sama orang yang diampunkan dosa-dosanya dan orang-orang yang beriman.

Waktu hari pengebumian, aku tak dapat turut serta atas sebab kerja juga. Kelas mula awal pagi dan tak sempat nak aturkan gantian sebab hari Selasa tu pun sampai rumah dah lewat malam. Hanya doa mampu dikirim dari jauh. Cuma seharianlah gelisah; walaupun tidak begitu rapat, tetap juga ada kenangan dengan arwah waktu kecil-kecil dulu. Teringat-ingat juga terutama waktu arwah mak masih ada. Masa di U dulu pun kerap jugalah bertandang ke rumah arwah sebab arwahlah antara saudara terdekat yang ada di sana. Moga arwah tenang di sana.

Tuesday, 20 September 2016

Drama Korea: Yong Pal

Ini drama paling baru yang ditonton. Waktu tengah 'demam' teruk, bukan boleh tengok runcit-runcit. Hadap terus sampai habis satu siri drama. Tapi hadap pun, takdelah sekali hadap. Kena juga berhenti kejap-kejap untuk buat benda lain juga. Bajet sekali hadap drama ni boleh berhabuk la cakap Korea? Nan hado! Hahaha..
Poster rasmi Yong Pal
(Sumber dari sini)

Macam tertarik nak tengok Yong Pal ni sebab ada Kim Tae Hee. Heronya pada aku biasa-biasa je tapi dalam cerita ni boleh kira cemerlang la lakonan Joo Won. Joo Won pegang watak sebagai seorang doktor pelatih dekat Hanshin Medical Centre manakala Kim Tae Hee pegang watak sebagai pewaris tunggal empayar Hanshin.

Drama ni menggabungkan pelbagai tema seperti perubatan, kekeluargaan, politik pejabat, percintaan, dan juga komedi. Walaupun Kim Tae Hyun ni doktor pelatih, tapi skill dia tahap gaban punya skill sampai doktor pakar pun kadang-kadang panggil dia untuk tolong pembedahan yang rumit; dah tahap Park Hoon(Doctor Stranger) punya skill jugak dah.

Dalam masa yang sama, dia terikat dengan ceti haram sebab dia pinjam duit untuk rawatan adik dia. Untuk bayar balik hutang dia, dia kena bagi rawatan pada kumpulan gangster sebab bayaran yang dia dapat lebih mahal dan boleh tampung hutang yang dia buat.

Han Yeo Jin pulak merupakan waris tunggal kumpulan Hanshin yang diletakkan dalam keadaan koma sebab abang tiri dia nak bolot harta milik dia. Akhirnya dengan bantuan Kim Tae Hyun, dia berjaya sedar dari koma dan ambil balik hak dia.

Waktu awal-awal Yeo Jin sedar dari koma
(Sumber dari sini)

Tapi, banyaklah halangan dan dugaan yang dihadapi oleh Kim Tae Hyun dan juga Han Yeo Jin untuk bebas dari orang-orang yang tamak. Apa yang menarik adalah hero dan heroin ni saling melengkapi; kira seimbanglah ying dan yang diorang ni. Contoh macam heroin dah biasa dengan konsep darah dibalas darah, nanti herolah yang bagi nasihat redakan sikit dia punya dendam.

Perjalanan cinta antara Tae Hyun dengan Yeo Jin pun tidaklah melebih-lebih macam sesetengah drama lain. Mula-mula masing-masing tak mengaku suka pun cuma boleh nampak jelas yang Tae Hyun ni dah jatuh sayang waktu dia buat CPR untuk dapatkan balik nadi Yeo Jin dalam keadaan Tae Hyun cedera parah kena tembak. Dia betul-betul mengaku bila keluar dialog; "I don't want to be jealous of someone who is already dead." waktu dia bawa keluar Yeo Jin dari hospital sebaik saja konspirasi bermula. Ouch! Comel.

Episod paling best adalah waktu kemuncak Yeo Jin nak rampas balik hak dia dimana dia dan Tae Hyun berkahwin sebagai salah satu strategi untuk bebas dari cengkaman abang tiri dia tu. Lepas kahwin dengan Yeo Jin, haruslah pangkat Tae Hyun ni naik melonjak lonjak; daripada doktor pelatih terus jadi Tuan Besar sebab dah kahwin dengan orang nombor satu kumpulan Hanshin. Waktu ni memang banyak la babak lawak.

Walaupun Tae Hyun dah jadi salah seorang orang penting dalam Hanshin, dia tetap rendah diri dan tak lupa daratan. Ini yang paling bagus sebenarnya sebab kadang-kadang dalam drama ni hero dia lupa daratan sikit bila dah dapat gelaran. Ciri-ciri idaman lain yang ada pada Tae Hyun adalah kesabaran tahap petala dalam melayan kerenah isteri dia tu; isteri dia tengah hangin pun dia boleh selamba lagi bagi nasihat dan tidaklah membiarkan si isteri layan marah sorang-sorang.

Keseluruhannya, cerita ni adalah cerita wajib tengok sebab ada Kim Tae Hee. Eh? Itu salah satu sebab. Selain itu, jalan cerita dia tak lembap dan berkembang cepat walaupun watak-watak jahat dia boleh tahan jahat sampai rasa nak tumbuk je. Lagi satu, gandingan hero dan heroin sangatlah harmoni dan Joo Won dalam ni sangatlah berkarisma. Yelah, sebelum ni kan dia pernah jadi doktor juga dalam drama Good Doctor, jadi dah serasilah watak doktor tu dalam diri dia. Lepas tu salah satu OSTnya adalah nyanyian K.Will; kalau dah K.Will punya lagu, memang layanlah.

Asalnya drama ni ada 16 episod je tapi sebab sambutan menggalakkan, ditambah lagi jadi 18 episod. Cumanya drama Korea ni pengakhiran dia macam terencat sikit. Jalan cerita dari episod satu sampai minit ketiga puluh episod akhir memang cun, tetiba penghujung episod akhir tu berakhir macam tu je? Haishh! Drama ni salah satunya. Heroin buka mata, lepas tu monolog dalam hati; "Yong pal?" Terus habis. Arrggghh.. Cubalah tunjuk babak yang membahagiakan sikit? Apa pun, silalah tonton drama ni sebab berbaloi untuk ditonton.

Thursday, 15 September 2016

Spaghetti Alfredo Marhaen

Tekak ni kalau tetiba teringin nak makan sesuatu sangat-sangat, memang tak lain sebab Cik P dah nak datang la tu. Minggu ni tiba-tiba terbayang-bayang spaghetti kuah putih pedas. Waktu nak jimat nilah teringin nak makan benda tak berapa nak murah kan?

Fikir punya fikir, macam tak ada je kedai yang jual spaghetti idaman ni. Sudahnya balik kerja aku singgah Econsave beli barang dan masak sendiri. Lebih murah dan tentunya kena dengan tekak sendiri.

Gigihlah aku masuk dapur masak untuk diri sendiri. Konsep dia asal ada rasa ala-ala, jalan. Untuk kuah dia aku guna susu kotak dengan keju cheddar yang keping tu je. Kata marhaen kan? Asal ada rasa keju, jalan.

Spaghetti Alpredah Cili Lebih Kuah Pekat

Oh ye, apa beza alfredo dengan carbonara? Dulu-dulu keliru juga tapi berkat kesungguhan menonton rancangan masakan antarabangsa, dah boleh bezakan.

Alfredo - kuah putih yang hanya menggunakan krim masakan dan juga keju

Carbonara - menggunakan kuah yang sama tetapi ditambah dengan telur yang dikocak sedikit dan dimasukkan selepas api dipadamkan dan digaul sekata dengan pasta.

Sekian, dari rakyat marhaen yang teringin makan makanan tak berapa nak marhaen.

Drama Korea: I Remember You

Drama ni yang terbaru ditonton untuk mengalihkan perhatian daripada W sebab nanti sakit hati nak tunggu sambungan dia minggu ni. Walaupun rating drama ni biasa-biasa aje, tapi sebab ada Jang Nara dengan Seo In Guk, cuba jugalah muat turun dan tonton.

Nasib baik tak nilai hanya berdasarkan rating sebab drama ni best rupanya. Boleh disimpulkan bahawa drama ini ala-ala Criminal Minds dan juga Bones dimana ia bertemakan penyiasatan, polis dan juga misteri. Selain itu, diselitkan juga tema kekeluargaan dan romantik.

Tragis sebenarnya cerita dia sebab ada banyak sebab. Macam mana nak cerita eh? Sebabnya kalau dah mula cerita nanti panjang berjela. Hehehe.. Okey, kita mulakan dengan Lee Hyeon (Seo In Guk) yang disalah anggap sebagai kanak-kanak bermasalah oleh ayahnya yang merupakan seorang pakar psikologi yang bekerja untuk polis.

Waktu ayah dia tengah menyiasat satu kes ni, Lee Hyeon secara tak sengaja jumpa dengan penjenayah kes tu, Lee Joon Young, dan borak-borak la kejap. Lepas dari peristiwa tu, ayah dia asingkan dia dari dunia luar sebab takut Lee Hyeon ni memang betul-betul psiko macam yang dia sangka.

Pelakon watak kanak-kanak dengan Lee Joon Young. D.O. EXO yo!
(Sumber gambar dari sini)

Cerita sebenar bermula bila Lee Joon Young ni terlepas dari penjara. Dia pergi ke rumah Lee Hyeon dan bunuh ayah dia. Lagi tragis, adik Lee Hyeon kena culik pulak dengan Lee Joon Young dan waktu dia nak kejar kereta Lee Joon Young, dia terjatuh dan hilang ingatan sikit.

Bila dah besar, dia jadi criminal profiler yang hebat dan satu hari, dia terima email pelik yang menyebabkan dia balik Korea. Dari situ dia mula bekerjasama dengan pasukan khas polis dan jumpa Cha Ji An (Jang Nara) buat pertama kali. Sebenarnya Cha Ji An ni stalker tegar Lee Hyeon sebab dia dapat tahu Lee Hyeon ada kaitan dengan kehilangan ayah dia yang merupakan pengawal penjara waktu Lee Joon Young terlepas dan dia rasa diorang senasib sebab dua-dua tak ada ayah. Kenapa tegar? Sebab dia stalk Lee Hyeon ni dari diorang kecil sampailah sekarang.

Ni waktu pertama kali dia masuk campur dalam kes. Waktu ni serius lawak. Pak Lawak dalam drama ni adalah yang paling kanan tu.
(Sumber gambar dari sini)

Akhirnya, semua orang terhampir dengan Lee Hyeon dan Cha Ji An ni saling berkait rupanya. Nak tahu apa kaitannya? Saksikanlah drama bersiri ini. Gitu penyudah ulasannya. Drama ni tahun lepas punya jadi kalau tengok, tak payah sakit hati nak tunggu episod baru keluar.

Ini Lee Joon Young versi dewasa
(Sumber gambar dari sini)

Tapi sakit jiwa juga tengok drama ni sebab terlalu ramai orang kena bunuh dek kerana kegagalan manusia mengawal emosi dan tidak kurang juga kesan kepada gangguan emosi yang diterima semasa kanak-kanak. Contohnya macam Lee Joon Young ni yang sejak lahir diabaikan oleh mak dia sebab dia adalah anak yang lahir tanpa kerelaan. Boleh jatuh kategori sedih juga drama ni.

Kesimpulannya, ibu bapa memainkan peranan paling penting dalam membentuk minda dan emosi seorang kanak-kanak dan seterusnya menentukan siapa yang kanak-kanak itu akan jadi bila dewasa.

Wednesday, 14 September 2016

Penang 2016: Sesat Tika Mencari Street Art

Hari ni sambung cerita cuti-cuti Penang 2016 bulan April lalu sebelum siri percutian baru muncul. Dari Kota Cornwallis, kami terus menuju ke kawasan Penang Street Art.

Street Art ni tak bertumpu di satu kawasan tapi bersepah di sekitar bangunan dalam Georgetown. Sebelum pergi, memang kena muat turun peta dulu untuk tahu lokasi popular Street Art dan dekat mana kawasan yang berbaloi untuk pergi kalau kesuntukan masa.

Ni muka depan peta yang aku muat turun tempoh hari

Walaupun hasil seni tu merata-rata, ada juga yang lokasinya setempat atau sangat berdekatan antara satu dengan yang lain. Nak cari Street Art ni memang tak boleh naik kereta; kena letak kereta dekat satu tempat strategik dan memang kena jalan kaki untuk sampai ke lokasi yang diidamkan. Kalau cukup gigih, boleh sewa basikal atau naik beca kayuh ramai-ramai.

Macam kitorang haritu, ada drama tragedi yang berlaku bertajuk Sesat Tika Mencari Street Art. Berdasarkan kejadian, korang jangan pasakkan dalam otak nak dapatkan tempat letak kereta yang terpaling dekat sampai kena pusing-pusing masuk lorong celah bedah lepas tu pening lepas tu dah tak ingat jalan lepas tu sesat.

Sebabnya kawasan tu tempat tumpuan pelancong jadi memang ramai orang dan tempat letak kereta pun terhad. Kiranya kalau dah dapat kotak kosong yang agak dekat dengan Street Art idaman hati, parking je situ dan jalan kaki untuk sampai ke lokasi sebenar. Lepas parking kereta, pastikan ingat landmark tempat korang parking tu dengan nama betul sebab kebarangkalian sesat adalah sangat tinggi kalau ingat separuh-separuh je. Nah layan gambar jelah ye.

Salah satu arca besi yang ada. Setiap gambar ada disertakan cerita pendek yang berkaitan masyarakat majmuk Malaysia.

Salah satu mural wajib bergambar

Satu lagi

Pemandangan di salah satu lorong

Depan kedai kecil tempat beli air mineral dan aiskrim sedap tapi mahal



Berhenti kejap dekat kedai ni untuk beli cenderahati yang melambangkan Penang Street Art

Penang Street Art terbahagi kepada dua kategori iaitu lukisan mural dan arca daripada besi. Street Art ni adalah salah satu tempat wajib singgah kalau sampai ke Pulau Pinang. Ada beberapa hasil seni yang 'panas' sampai nak ambil gambar pun kena beratur. Paling penting dekat sini adalah common sense orang Jawa kata. Sebelum nak meluru bergambar dengan mural tu, tengok kiri kanan depan belakang dulu siapa yang dah ada dekat situ tunggu giliran. Jangan potong barisan okey sebab orang lain pun kejar masa juga.

Selain Street Art, satu lagi yang perlu diperhatikan adalah senibina lama yang ada pada deretan bangunan di sepanjang jalan. Disebabkan masih boleh nampak kesan sejarah yang tertinggal, Georgetown telah diwartakan sebagai salah satu Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO.

Deretan rumah kedai dengan senibina klasik


Kami dan dia

Jadi, persediaan untuk melancong ke Pulau Pinang juga perlu dan tak susah sebenarnya. Nak dapatkan peta lokasi setiap mural dan arca tu hanya perlu Google sahaja dan simpanlah dalam telefon masing-masing. Telefon canggih dah kan? Gunakan teknologi yang ada semaksimum mungkin. Sekian, kisah untuk hari kedua kami di Pulau Pinang.

Nescafe Seringgit Je Satu Tin?

Semalam singgah 99Speedmart sebab terlupa nak beli susu. Nak masak alfredo versi marhaen, kenalah ada susu sebab nak beli krim mahal. Nak jimat tapi nak makan, maka belilah yang mempunyai rasa terhampir. Dari jauh, nampak poster merah menyala dekat luar dan terus berhenti kejap baca. Biar betul?

Poster yang terpampang

Masuk je dalam, terus berhenti depan peti sejuk sebab nak tengok harga yang ditampal pada tin. Memang betul pun, Nescafe tin berharga seringgit satu tapi hanya untuk perisa terpilih sempena Hari Kopi Sedunia akan datang.

Selaku seorang pencinta kopi, haruslah teruja kan? Terus kaut banyak-banyak buat stok sebab promosi ni sah sehingga stok habis. Korang kalau nak kaut juga Nescafe seringgit ni, silalah buat lawatan tapak ke Speedmart terdekat okey?

Ikan Kukus Halia yang Segar dan Murah

Sabtu lepas, Abah ajak makan dekat luar sebab anak dia tak masak. Hehehe.. Kalau makan dekat luar, jarang sangat makan dekat kawasan jajahan; paling dekat mesti ke Morib. Kali ni Abah kata tak nak ke Morib tapi nak ke kawasan Sungai Buaya. Konon-konon nak cuba dekat Restoran Abang Seafood yang baru dibuka di tepi jalan menghala ke Pulau Carey.

Maka, ke sanalah kami. Kedainya agak luas dan lapang. Persekitaran pun bersih. Waktu nak pesan makanan, tak tahu nak makan apa jadi aku minta buku menu. Bila tengok menu, rambang matalah kan? Kalau makan dengan Abah, mesti kena makan nasi dan lauk. Jadi, kami pesan ikan siakap kukus halia, sup cendawan, kerabu ikan bilis dan kerang bakar.

Selepas semua makanan tiba

Makanan sampai agak cepat juga. Komen tentang makanan? Ikan siakap segar dan masakan yang dipilih tu kira sedap juga dan berasa. Kerabu ikan bilis pun sedap; aku suka sebab dia campur hirisan daun limau purut jadi bila makan tu terasa wangi je. Kerang bakar dia pun best sebab kerangnya segar jadi dia tak melekat pada kulit bila dicungkil dan isinya kenyal. Sup cendawan pula banyak isi tapi kuahnya kureng sikit, tak macam sup ala Siam. Sup cendawan ni sedap kalau dimasak ala Siam sebab dia jadi masam-masam pedas dan dapat hilangkan bau tanah cendawan tu.

Kerang bakar

Kerabu ikan bilis

Ikan Siakap Stim Halia

Jumlah untuk lauk-pauk di atas beserta tiga pinggan nasi putih dan tiga gelas air hanyalah 59 hengget 90 sen. Aku kira murah sebab ikan dia memang besar dan perencah dalam sup cendawan pun meriah, siap ada udang dengan sotong lagi dalam tu. Kot-kot terlalu jalan nak ke Jambatan Pulau Carey, bolehlah korang cuba makan dekat situ. Kedai dia memang tepi jalan besar je dan tempat letak kereta pun luas.

Saturday, 10 September 2016

Sambutan Bulan Kemerdekaan 2016

Ini cerita hari Isnin, 5 September 2016. Macam tempat lain, di tempat aku juga diadakan sambutan kemerdekaan ni sempena bulan 31 Ogos dan 16 September nanti. Memandangkan dua tarikh ni adalah peristiwa bersejarah penting bagi Malaysia, maka wajarlah sambutan diadakan. Sambutan untuk memperingati kedua-dua peristiwa ini disekalikan jadi di buat tengah-tengah.

Majlis dimulakan dengan bacaan doa dan ucapan dari pihak penganjur dan diikuti dengan perasmian oleh Pengarah. Macam biasa, mesti ada sesi nyanyian lagu patriotik. Bukan satu, tapi sampai tiga. Bila dah pegang bendera Malaysia, memang semangat betul waktu menyanyi tu. Hehehe..

Bahagian pelajar lelaki

Kemudian, satu tayangan dokumentari mengenai peristiwa Kemerdekaan Tanah Melayu 1957 dan juga Pembentukan Malaysia 1961 ditayangkan. Sebak rasa bila tengok balik kesungguhan pemimpin-pemimpin terdahulu untuk membela nasib rakyat dan mendapatkan kemerdekaan untuk negara tercinta. Kalau pernah baca buku-buku tulisan pemimpin negara yang menceritakan proses mendapatkan kemerdekaan, mesti boleh kaitkan cerita dalam buku dengan video ni. Buku-buku paling disarankan untuk baca adalah karya-karya sasterawan negara yang kebanyakannya berlatarmasa zaman sebelum merdeka dan juga awal-awal kemerdekaan negara. Kalau malas baca novel, baca yang koleksi cerpen pun cukup.



Habis tayangan dokumentari, bermulalah acara pertandingan. Kali ni ada tiga je acara iaitu pertandingan melukis poster, dekalamasi sajak atau syair serta nyanyian lagu-lagu patriotik. Kebetulan aku dilantik jadi juri untuk pertandingan nyanyian dan dekalamasi sajak, maka dapatlah tempat duduk VIP iaitu di barisan paling hadapan dan betul-betul depan pentas. Hehehe..

Asalnya diorang kata aku jadi juruacara rentetan dari sikap tak kisah yang aku tunjuk bila penganjur tanya. Konsepnya, kalau orang lantik, terima ajelah sebab itu salah satu pengalaman berharga. Kau ingat senang nak jadi MC ni? Walaupun dalam kelas pung pang pung pang mengajar teori berkomunikasi di khalayak, tetaplah rasa gementar tu lain macam bila kena jadi MC. Kali terakhir jd MC ni adalah pada tahun 2013, jadi aku nak pasrah je kalau kena jadi MC.

Nyanyian lagu patriotik duet dengan iringan gitar

Deklamasi sajak oleh pelajar semester 1

Juara kategori nyanyian disandang oleh pelajar dari Bengkel CAD Senibina

Nyanyian lagu patriotik berkumpulan. Kalau suara harmoni lagi sikit, boleh dapat nombor kumpulan ni.

Banyak kali aku tanya geng penganjur lelaki yang duduk satu pulau dekat pejabat tu dan tiap kali tanya, diorang mengiyakan tapi tak dapat pun memo lantikan? Orang kata ye, aku pun cuak juga. Laju-laju cari maklumat untuk buat teks ucapan. Tengah sibuk cari tu, geng penganjur perempuan pecah rahsia; "Eh, pengacara bengkel la yang uruskan. Tak baik hang pa tipu teacher." Hahahahahampeh... Sudahnya jadi juri je. Jadi juri pun mencabar juga sebab nak kena nilai banyak aspek. Harap-harap markah yang diberikan itu adil dan diterima dengan hati terbukalah ye.

Sampel Percuma Dove

Hari Rabu lepas singgah Giant Shah Alam sebab alang-alang dah keluar, belilah sekali stok makanan untuk dibawa nanti. Aten kata ada mesin layan diri untuk dapat sampel percuma cecair mandian dari Dove. Dia kata nak dapat sampel tu senang je, cuma tekan-tekan apa yang muncul di skrin, letak tangan dekat tempat semburan sabun, gosok-gosok tangan lepas cecair tu disembur, lap tangan dengan tisu basah yang disediakan, dan keluarlah sampel sabun berkapasiti 45ml. Senang kacang je!

Dah gosok-gosok sabun, tarik keluar tisu basah untuk bilas

Akhir sekali, tekan ikon 'Get the Sample Now' pada skrin

Mula-mula sampai, tengok dari kejauhan dulu keadaan di mesin tu. Sekali tengok, ramai budak-budak beratur nak dapatkan sampel. Ish, takkan nak berebut dengan budak kan? Buruk sangat perangai tu. Hahahaha... Maka kami rondalah dulu cari barang.

Taraaa, dua botol untuk saya!

Kali kedua datang, tak ada orang langsung. Seronoklah kan main tekan-tekan sampai dua kali. Demi sampel percuma, sanggup je ulang proses sama lebih dari sekali. Aten lagi la, siang tu dia dah datang buat sampai lebih dua kali, malamnya tambah lagi. Untung la pejabat satu bangunan dengan Giant. Hahaha.. Terima kasihlah sebab bagi tahu tentang benda percuma ni. Korang kalau nak juga, boleh cari mesin ni di Giant Shah Alam yang dekat sebelah stadium tu. Giant lain aku tak pasti pulak.

Thursday, 8 September 2016

Hari Makan Bertemakan Korea

Hari ni marilah bercerita tentang aktiviti makan dan makan pada hari Sabtu waktu outing 27 haribulan lepas. Niat asal nak makan bibimbap dan memang bibimbaplah kami makan. Tapi bila dah banyak kedai makan depan mata, memang taklah nak makan bibimbap je. Amaran, entri ni memang banyak gambar makanan je, kalau rasa tak kuat iman, jangan tengok. Hehehe..

Sepanjang IOI buka, ini baru kali kedua aku ke sana. Sampai sana awal lagi sampai tamak nak letak kereta dekat kotak kosong yang mana satu. Hahahaha.. Dapat pula dekat pintu masuk kawasan kedai makan, memang taklah nak jalan sampai hujung sana. Memang tak pernah pusing habis lagi satu IOI tu setakat ni sebab memang berlegar tempat makan je.




Sampai sampai je, pusing-pusing kejap tengok kedai mana nak terjah sementara tunggu Mada. Lepas tu tapau sushi dekat Empire Sushi. Sushi ni bukan restoran pun, macam kios je dekat bahagian tengah. Waktu sampai tu sushi-sushi kat atas ni yang dah banyak siap siap; yang inti lain masih kosong lagi dulangnya. Lokasinya adalah di hadapan bahagian buah-buahan Tesco. Waktu sampai tu belum banyak yang siap sebab masih awal lagi. Jadi tapau jelah mana yang ada. Harga okey okey jelah, rasa dia pun bolehlah, sedap juga. Rasa sushi.

Keadaan restoran yang tak ada orang langsung dekat bahagian dalam

Antara menu yang ada

Lepas tapau sushi, masuk Dubuyo sebab teringat-ingat bibimbap dia. Setakat ni bibimbap yang paling best dekat anak tekak ni adalah Dubuyo. Aku pesan bibimbap daging, Aten pesan bibimbap ayam. Lepas tu kami tamak pesan jjajangmyun. Teringin nak rasa. Pengaruh cerita Korea sangat ni! Hahaha.. Pesan satu jelah, kongsi.
Set bibimbap daging

Selepas..licin! Bayor mahal kan?

Teman Jenayah yang juga Geng Bilik Prep

Jajangmyun..boleh tahanlah rasa dia, ala-ala rasa mee hailam tapi tak banyak isi

Gembira sangat tu dapat makan jajangmyun! Hahahaha

Waktu tengah makan, Mada sampai. Mula-mula Mada nak juga pesan makanan tapi sebab tak ada sorang pun pelayan dia yang pandang, terus tak jadi pesan. Lagipun lepas tu nak pergi makan tteobokki dekat B.bap pulak. Hei, banyaknya korang makan? Diam-diam sudah.
Sementara tunggu pesanan sampai

Habis makan pergi ronda beli barang kejap baru masuk B.bap. Dekat sini pesan tteobokki, patbingsu dengan kimbap. Tteobokki dia lagi okey dari Dubuyo tapi tetap Sweetree punya yang menang. Kimbap dia pun okey, sedap juga cuma portion dia kecil, tak macam portion dekat Korea yang serius besar sampai tak habis-habis dimakan. Paling sedap antara tiga menu yang kitorang pesan tu adalah patbingsu!



Habis makan, pergi tapau sushi lagi sekali. Tamok kan? Benda susah nak jumpa, jakun lebih sikit la. Kali kedua pergi dah penuh dah sushi dekat tray tu. Lagi tamok dibuatnya! Hahaha... Pilih pilih pilih pilih, ok cukup. Bayar dan terus ke Milkcow. Teringin nak makan aiskrim dia sejak nampak dalam Cunning Single Lady.
Sushi memenuhi ruang tatkala kami ke sana untuk kali kedua

Hasil tangkapan

Lagi

Dekat sini pun dah rambang mata tapi rambang tak rambang, kena tengok dompet dulu. Untuk pemegang kad Watsons, boleh dapat 10% diskaun untuk aiskrim terpilih. Sila tunjukkan kad Watsons korang sebelum buat pesanan ye. Dari Milkcow, singgah Auntie Anne's pula sebab Aten teringin. Semua bungkus dan angkut ke rumah Mada sebab nak sambung perbincangan dekat sana.
Hampir tewas dengan macaron tu sebab perasanya unik dan warnanya sangat menarik

Hasil tangkapan, antara produk best seller tapi dah lupa nama

Bajet 50 hengget je untuk makan, tapi dah makan tak ingat dunia, aku rasa nak dekat seratus hengget kot untuk makan saja. Ooopsss! Waktu pergi, dompet banyak helaian duit. Waktu balik duit dah tak ada, tinggal helaian resit je. Hahahaharu... Insaf.