Engagement Fund ;)

Tuesday, 31 January 2017

Mi Sizzling Paling Sedap Dalam Dunia dan Aqiqah Nuaim

Ini kejadian bulan Disember tahun lepas. Kisahnya, salah seorang Geng Bilik Prep jemput datang kenduri aqiqah anak sulung beliau. Makanya, aku dan yang berkelapangan pada hari tersebut pun semangatlah nak datang sebab dah lama tak makan nasi kenduri, satu. Kedua, mestilah sebab nak jumpa geng terbalik meja. Tapi, kenapa nasi kenduri dulu masuk dalam senarai? Nampak sangat. Hahaha..

Panjang langkah aku dengan Aten pada 25 Disember tu. Mula-mula pergi kutip kek kombo dekat Bangi. Beli kek tu sebab rasa macam murahnya lahai akak tu jual untuk kek-kek premium. Aten pun terpengaruh juga. Hehehe.. Dari Bangi, gerak ke Kajang dulu sebab nak cari hadiah untuk Nuaim. Aku kalau kawasan Bangi dan Kajang, memang tak ngam. Maka, serahkan saja pada yang pakar.

Pandan Gula Melaka, Lemon Curd Coconut, Red Velvet, Pecan Butterscotch, Snowy Cheese, dan Chocolate Indulgence. Sedap boleh tahan cuma kering sikit, macam terdedah lama dekat udara sebab bila bakar balik, dia jadi moist cuma krim dia semua cair habis la. Hahaha... 6 ketul ni 10 hengget je, gila tak tergoda?

Tiba-tiba terbelok ke Plaza Metro. Pun bolehlah. Zaman sekolah dulu, popular la Plaza Metro ni sebab tak ada tempat menarik lain pun dulu. Metro ni la paling gah kalau dekat Kajang. Dari luar nampak buruk je bangunan, bila masuk dalam, pergghh! Macam-macam ado! Parkson pun ada! Kiranya, Plaza Metro ni masih gah la isi dalamnya. Cuma satu je yang tak best, ramai sangat warga asing sampai rasa macam bukan dekat Malaysia.

Aten parking dekat aras paling atas dimana sebaik saja masuk ke dalam bangunan, ternampaklah food court yang ada jual mi sizzling sedap. Perut pun terus lapar bila bau makanan. Hahaha.. Tapi kitorang jalan je terus ke tingkat bawah cari barang bayi. Pusing-pusing tak ada yang menarik. Maka, kami keluar dari Metro dan ke kedai barangan bayi di bangunan seberang. Lama juga tawaf sebelum kaut dua barang.

Selesai bayar, masuk balik ke dalam Metro untuk kembali ke pangkal jalan. Nak cari beg atau kotak yang sesuai pula untuk letak barang-barang tadi. Pusing punya pusing, akhirnya kami masuk ke dalam kedai yang dulunya dikenali sebagai Hot Market. Sekarang tak pasti pula nama apa. Kedainya sebelah je dengan food court. Selepas berpusing beberapa kali, kaut jelah non-woven bag. Sekurang-kurang bolehlah mak Nuaim guna balik beg tu. Hehehe..Lepas tu, aku pandang Aten, Aten pandang aku. Okey, jom makan mi sizzling. Hahahaha.. Nanti kenduri punya makanan, lain rasa dia.

Hadiah untuk baby Nuaim, sepasang baju dan juga beg susu. Cantik dan murah dan berkualiti beg tu, terus kaut selepas berminit-minit fikir. Hehehe..

Beg untuk Mama Nuaim.

Ni dia mi sizzling paling sedap dalam dunia tu. Rasanya masih sama macam zaman sekolah dulu dan masih lagi tak kedekut isi walaupun kalau nak sayur kena bayar asing. Tapi tetaplah berbaloi dan sedap! Harganya juga berpatutan. Rindu pulak nak makan lagi bila tengok gambar ni. Haishh!


Dari Metro, teruslah ke rumah mak Nadya dekat kawasan Sungai Kantan. Sebab dah biasa pergi sana, tak sesat alhamdulillah. Sampai sana, saing dengan Baz dan Mada. Lepas salam-salam, kitorang makan dulu sambil borak-borak sebelum jumpa Nadya dan Nuaim. Bagi peluang dekat Tuan Rumah layan kaum keluarga dulu kekdahnya.

Habis makan dan bergambar, hujan turun selebatnya. Maka, kami berpindah dari khemah ke dalam rumah. Alang-alang tu, tumpanglah solat zuhur sekali. Terima kasih Tuan Rumah sebab bagi tumpang solat. Kalau datang rumah Mak Nadya ni, memang tak sah kalau tak berkampung. Hehehe.. Bila hujan dah reda, barulah kami minta diri untuk sesi ngeteh dengan Mada pula sambil salin gambar-gambar dekat Korea haritu ke dalam pendrive.

Pinggan Tuan Tanah. Nasi separuh je. Tapi lepas tu makan kuih pulak. Eh?

Homemade Aiskrim Jagung. Sedap gila aiskrim ni! Terasa jagung dia dan teksturnya pun tak halus sangat sangat macam aiskrim komersil maka rasa jagung tu lebih ketara. Gitu ulasan dia.

Nuaim yang tidur saja sepanjang masa, tak tengok Aunties pun. Kemain syok tidur walaupun suasana sekeliling riuh-rendah.

Gambar kumpulan pusingan pertama, beberapa minit sebelum hujan turun selebatnya.

Waktu nak balik tu, si Farahin Zamri sekeluarga pula sampai. Teruslah bertegur sapa kejap dan bergambar. Ada hikmah hujan lebat tu, sempat jumpa seorang lagi Geng Bilik Prep. Entri diakhiri dengan gambar bersama si kembar nama.

Gambar berkumpulan pusingan kedua.

No comments: