Engagement Fund ;)

Friday, 10 March 2017

Drama Korea: Joseon Gunman

Annyeong! Tiba-tiba macam rajin pula nak buat ulasan drama Korea setelah sekian lama. Sebenarnya, sentiasa je ada drama yang ditonton cuma sekarang dah lama tak demam yang kena marathon nak bagi habis satu drama. Tengok dengan bertenang walaupun tak sabar nak tahu kesudahan cerita.

Kali ni nak ulas drama yang berlatar masa zaman Joseon iaitu Joseon Gunman. Aku memang kena selang seli tengok drama zaman moden dengan drama saguk sebab kalau tak nanti bosan. Drama ni dah lama dah, tahun 2014. Pelakon utama adalah Lee Joon Ki untuk hero dan Nam Sang Mi untuk heroinnya. Tengok dua orang ni berlakon, boleh tahan serasi dan sesuai jugalah. Drama ni ada 20 episod dan terbahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian, waktu Lee Joon Ki beridentiti Park Yoon Kang manakala satu bahagian lagi dia beridentiti Hasegawa Hanjo.
Park Yoon Kang dengan Jung Soo In, hero dan heroin Joseon Gunman

Kisahnya, ayah Park Yoon Kang - Park Jin Han -adalah ketua pengawal istana yang ditugaskan oleh maharaja untuk menghapuskan puak penentang yang menentang ideologi baru yang dibawa oleh golongan cendekiawan dan disokong oleh maharaja juga. Biasalah dalam istana, mesti ada dua golongan menteri; satu menteri belah kiri yang jadi penentang dan satu lagi barisan menteri belah kanan yang jadi penyokong. Masalah jadi rumit sebab penentang ni bertindak sampai membunuh golongan-golongan cendekiawan yang menyebarkan ideologi baru kepada masyarakat dengan menggunakan pistol dan senapang yang mana senjata tersebut adalah senjata kawalan pada waktu tu.

Keadaan jadi bertambah teruk bila penembak-penembak upahan ni bukan hanya sasarkan Park Jin Han, tapi sekali dengan keluarga dia. Disebabkan serangan dari penembak-penembak ni berlaku sampai dekat rumah, maka Park Jin Han pun tumpangkan anak-anak dia dekat rumah kenalan dia iaitu ayah kepada heroin. Heroin, Jung Soo In, sebenarnya terlibat dalam kemelut ni sebab dia adalah merupakan salah seorang kepada ketua cendekiawan yang dah mati dibunuh dan penyimpan buku tulisan cikgu dia yang mencatatkan tentang ideologi baru tu. Park Yoon Kang pernah jumpa dengan Jung Soo In sebelum dia pindah ke rumah heroin tapi waktu tu heroin menyamar jadi lelaki sebab nak cari seorang lagi cendekiawan yang hidup dalam persembunyian gara-gara serangan penembak tu.
Waktu heroin menyamar jadi lelaki sebab nak hantar buku sulit tulisan cikgu dia.

Bila tinggal setempat, lama-lama Yoon Kang dengan Soo In ni pun suka sama suka lagi-lagi bila bila Yoon Kang ni selamatkan Soo In waktu kena kejar dengan penembak selepas dia hantar buku tu. Macam-macam masalah lagi muncul sampailah akhirnya Park Jin Han mati ditembak oleh ketua penembak waktu dia buru penembak-penembak tu dalam hutan. Walaupun Park Jin Han ni berlawan guna pedang dengan busur je, tapi dia memang cekap sampai penembak-penembak ni geram sebab tak dapat nak kalahkan ketua pengawal istana ni. Pun begitu, akhirnya dia tewas.

Lepas Park Jin Han kena bunuh, satu musibah melanda. Disebabkan Park Jin Han bersendirian waktu bertembung dengan penembak-penembak ni, muncul satu fitnah dari barisan menteri kiri yang mana diorang kata Park Jin Han ni mengkhianat pada maharaja. Walaupun maharaja ni tahu Park Jin Han adalah seorang pegawai yang setia, dia tak mampu nak kata tidak atas fitnah tu. Akhirnya, maharaja jatuhkan hukuman pancung kepala dekat Park Jin Han dan Park Yoon Kang manakala anak perempuan Park Jin Han dihukum jadi hamba. Kejam kan? Disebabkan inilah Park Yoon Kang larikan diri dengan bantuan Soo In sebab orang-orang sekeliling dia tahu itu semua fitnah.

Waktu Park Yoon Kang nak naik bot tinggalkan Joseon, dia kena tembak dekat dada dan jatuh ke sungai. Semua yang saksikan kejadian tu ingat dia dah mati sebab tembakan tepat dan heroin ingat yang tembak tu adalah pengawal istana yang memburu Park Yoon Kang. Rupanya, yang tembak dia adalah musuh ayah dia iaitu Choi Won Shin. Yang berlakon jadi Choi Won Shin ni semedang berlakon watak jahat je lepas menjadi pulak tu jahat dia. Geram je tengok dia ni.

Tiga tahun kemudian, Park Yoon Kang kembali ke Joseon dengan identiti Hasegawa Hanjo, pedagang terkenal dari Jepun. Dia balik sebab nak balas dendam atas apa yang berlaku tiga tahun sudah dan nak bersihkan nama ayah dia. Mula-mula dia sampai Joseon, mati-mati dia tak mengaku dia Park Yoon Kang bila heroin tanya. Lepas tu ada la macam-macam konflik dan peristiwa yang mana akhirnya heroin dapat sahkan identiti Hasegawa Hanjo.
Jeng jeng jeng! Park Yoon Kang kembali sebagai Hasegawa Hanjo

Dah namanya drama saguk, wajib jalan cerita dia melibatkan perebutan kuasa antara puak kiri yang berpengaruh di luar istana dan penentangan dari maharaja yang bergantung kepada puak-puak tertentu. Kalau siapa biasa tengok drama saguk, boleh faham kot situasi ni. Kebanyakan drama saguk berakhir dengan penyelesaian masalah oleh maharaja dan rakyat jelata kembali hidup aman damai. Tapi drama ni pengakhiran dia, masalah tak selesai. Maharaja mementingkan kedudukan dan membelakangkan rakyat dimana pengorbanan pegawai-pegawai yang setia menjadi sia-sia. Geram juga dekat maharaja dengan permaisuri ni.Kalau nak tahu liku-liku kehidupan Park Yoon Kang dan kisah politik Joseon pada awal abad ke-19, sila tonton drama ni sendiri.

Berbaloi tengok sebab ada Lee Joon Ki sebab Lee Joon Ki ni macho bila berlakon dalam saguk je. Eh? Hahaha.. Sebab dia satu, sebab lain adalah jalan cerita dia tak bosan dan konflik yang wujud pun boleh tahan logik. Aksi-aksi yang dipaparkan juga boleh tahan best, ada aksi berlawan pedang dan aksi tembak menembak. OST dia pun boleh tahan sedap.

No comments: