Engagement Fund ;)

Wednesday, 28 June 2017

Orang Raya Kau Marathon Drama Korea

Annyeonghaseyo! Sebab dah lama tak borak-borak pasal drama Korea, entri ni saja je nak catat tentang drama yang sedang ditonton. Lama kan tak buat ulasan drama? Kali terakhir buat ulasan, bulan Mac. Tengok kalau rajin nak penuhkan kuota entri bulan Jun, acik karang ulasan okey?

Sekarang tengah layan dua drama saguk: Ruler Master of the Mask dan My Sassy Girl. Saguk will always be my favourite. Kalau dah bosan tak ada drama saguk, ulang tayang drama lama pun layan. Cuma tahun ni okey la sebab berderet-deret ha drama saguk; lepas satu, satu, dia muncul. Bagus!

Macam biasa, tak suka tengok ikut giliran sebab nanti jenuh nak tunggu episod seterusnya. Memandangkan sekarang Ruler dah episod 28, bolehlah mula pulun. Sassy Girl tunggu sana dulu. Walaupun saguk ni kegemaran, kena tabahkan hati sebab konflik dan plot drama saguk adalah melampau!

Sama macam Ruler ni, jalan cerita tak lari jauh macam yang lain. Perebutan kuasa, kuasa disebalik kuasa, cinta empat segi, pengorbanan dan pengkhianatan, salah faham dan lupa daratan. Sekarang baru sampai episod 20, dah nampak dah bayang-bayang nak kena tahan hati sambil tengok.

Pelakon-pelakon dalam ni muka yang biasa berlakon saguk termasuklah hero, Yoo Seung Hoo. Mula-mula tengok muka, macam pernah ku lihat. Rupanya dialah Jade Emperor dalam Arang and the Magistrate. Hensem pulak bila pegang watak zaman Joseon. Heroin ni dulu Acik tak gemar sebab dia pegang watak jahat dalam Moon that Embraces the Sun. Tapi sejak dua menjak Kim So Hyun meningkat dewasa, dah beberapa drama yang dia pegang watak baik. Maka, bolehlah layan.

OST Ruler ni pun layaaaan. Siapa-siapa yang mencari drama saguk, boleh cuba tengok Ruler Master of the Mask ni. Harap-harap pengakhiran dia tak hampehlah. Penat tau nak tunggu sampai 40 episod. Kecewalah kalau pengakhiran tak best.

No comments: