Engagement Fund ;)

Monday, 5 June 2017

Rupanya Dah Tiga Kali Konvo

Sebelum lupa, hari ni nak catat tentang pengalaman konvo kali ketiga ni. Bila kira-kira balik, rupanya ini kali ketiga naik pentas terima sijil. Kali pertama dulu naik untuk terima sijil tahun asas. Kali kedua pula naik untuk terima sijil ijazah. Dan kali ketiga, naik untuk terima sijil diploma kemahiran. Moga-moga ada kali keempat untuk sijil sarjana pula nanti. Aamin.

Sepanjang konvo, inilah konvo paling mewah. Disebabkan program ini ditaja sepenuhnya, maka tak perlu bayar apa-apa pun. Kecuali untuk gambar jelah kena bayar. Kos lain semua percuma. Untuk program SKM dan DKM ni, kami kiranya batch awal yang dipersijilkan. Alhamdulillah tak ada masalah serius sepanjang siapkan projek dan laporan. Maka, dapatlah konvo pada 22 April lalu.

Pada hari kejadian, aku gerak dari rumah lepas subuh dalam pukul 6.40 pagi macam tu. Disebabkan tak pernah sampai dekat Bangsar South City tu, keliru kejap nak ikut jalan mana. Sudahnya ikut jalan yang banyak gila tol. Sepanjang jalan hujan lebat tapi selamat juga sampai pada masanya. Siap sempat singgah sarapan lagi. Tapi, rupanya sarapan disediakan.

Melampau tau siap ada makan pagi dengan tengah hari percuma untuk semua yang datang. Majlis konvo mana yang bagi makan dekat graduan dan keluarga? Inilah satu-satunya. Makanannya boleh tahan mewah pula tu, full course! Tapi pagi tu aku tak makan pun sebab dah melantak nasi lemak campur bihun beserta roti canai. Pakkal cuak je tu, kalau tak dah angkat pinggan dan kaut barang sepotong dua sandwich. Kehkehkeh..

Acara bermula pukul 9 pagi tak silap. Tempat duduk pula ikut nombor yang diberi oleh petugas. Makanya, duduklah sendirian tak ada geng sebab geng yang dikenali semua nama jauh. Majlis pun mula tepat pada masanya dan ucapan oleh tetamu-tetamu kehormat pun tak ada meleret. Semua dalam lingkungan masa yang ditetapkan. Rezeki kali ni, Yang Berhormat Menteri sendiri yang serahkan sijil bila sampai giliran aku. Gambar konvo tak tahulah macam mana rupanya sebab belum sampai lagi.

Suasana dalam dewan

Buku aturcara

Geng ILP yang berjaya konvo.

Atas pentas, solo

Atas pentas, dengan Abah. Berebut nak bergambar dekat sini.

Habis acara, semua graduan dikumpulkan untuk gambar berkumpulan. Huru-hara dibuatnya dewan tu gara-gara nak susun supaya muat masuk dalam lensa. Hahaha.. Habis bergambar, barulah pergi makan tengah hari. Menu tengah hari pun full course juga. Tapi sebab aku dah lewat sikit, ada lauk-lauk yang dah habis. Alhamdulillah, rezeki.

Manisan yang pelbagai jenis. Daebak! Sedap-sedap semuanya.

Tak makan banyak pun, dua pinggan je. Hehehe..

Lepas makan, teruslah pergi pulangkan jubah dan beratur untuk ambil deposit. Walaupun barisan nak tuntut deposit ni panjang gila, tetap gigih beratur sebab, seratus hengget oi deposit! Selsesai semuanya, barulah gerak balik. Waktu dekat sini jugalah brooch kesayangan yang beli dekat Namdaemun tempoh hari hilang seketul. Sobsobsob.. Siapa-siapa yang terjumpa brooch macam dekat bawah ni, silakan pakai dengan bahagia sebab saya dah redho dah dengan kehilangan beliau.

Gambar akhir sebelum pulangkan jubah.

Dari sepasang, tinggal seketul. Sobsobsob..

No comments: