Engagement Fund ;)

Wednesday, 5 July 2017

Drama Korea: Man to Man

Selepas dua ulasan drama bertemakan dunia polis, ini drama paling baru yang ditonton, bertemakan risikan. Bila tengok poster, macam tak best je drama ni. Baca sinopsis, pun macam biasa-biasa je jalan cerita dia. Ditelek pelakon-pelakonnya, macam tak kenal. Tapi sebab tak ada stok drama yang dah habis tayang, cuba jelah layan Man to Man ni.
Watak utama dalam drama Man to Man

Mula dengan episod 1, jalan cerita samar-samar lagi. Tak faham lagi mana sebenarnya hero, mana satu heroin, siapa pula watak lelaki yang ni, dan apa kaitan dia tu dengan dia ni. Baru episod satu kan, logik la tak faham jalan cerita. Yang kau sambil tengok drama sambil belek IG tu pun, kenapa? Bertambahlah tak faham. Hahaha..

Bila dah tengok episod demi episod, barulah dapat tangkap jalan cerita dan perkaitan di antara watak-watak yang ada. Jalan cerita dia menarik dan penonton sentiasa ditinggalkan dengan tanda tanya. Drama ni mengisahkan tentang Kim Seol Woo (Park Hae Jin) yang merupakan seorang ejen perisik bawah NIS. Tapi dia bukan ejen biasa, dia adalah Ghost Agent iaitu kewujudan dia dirahsiakan dan hanya terlibat dengan tugas-tugas khas yang berisiko tinggi.

Biasanya dia bertugas di negara luar dan satu hari, dia kena selesaikan satu kes besar di Korea yang melibatkan banyak benda dan ramai orang. Dia kena menyamar jadi pengawal peribadi kepada Yeo Woon Gwang (Park Sung Woong) yang merupakan artis Hallyu untuk jalankan misi rahsia yang memerlukan pengaruh Woon Gwang.

Dalam masa yang sama, Kim Seol Woo ni terpaksa juga libatkan pengurus Yeo Woon Gwang, Cha Do Ha (Kim Min Jung) sebab dia pun rupanya ada kaitan dengan misi yang sedang berjalan. Asalnya dia pikat Cha Do Ha atas sebab misi, tapi akhirnya jatuh cinta betul-betul. Dari situlah kes jadi rumit dan perkaitan demi perkaitan muncul.

Biasa tengok cerita penyiasatan polis je, kali ni tukar tengok drama bercirikan perisikan yang tentunya lebih mencabar dan banyak kelainan. Dalam drama Korea, tak kisahlah tema apa, elemen yang diselitkan tu tetap sama. Disebabkan drama ni berkisarkan perisikan, dah tentulah ada aksi-aksi yang mendebarkan. Paling best bila sampai babak berlawan; ada babak gaduh tangan kosong, berlawan guna pisau rambo, dan juga berbalas tembakan yang lagi mencabar dari babak dalam Matrix. Lagi satu, syok tengok cara Ghost Agents ni berkomunikasi. Mula-mula ingatkan dia sorang je Ghost Agent, rupanya ramai. Lebih dari satu, ramai la kan?
Kunci rahsia yang menjadi misi utama dalam ini cerita. Daripada kunci ni boleh tahu koordinat peti simpanan kepada kunci ni. Komunikasi ni hanya dalam kalangan Ghost Agent je, ejen NIS biasa pun tak tahu.

Takat tembak pakai sniper, senang kacang jelah bagi Ghost Agent ni.

Selain tu, diselitkan juga elemen percintaan, kekeluargaan, dan komedi. Park Sung Woong tu biasa kalau berlakon kan pegang watak serius, dalam ni dialah pak lawaknya. Park Hae Jin pula biasa jadi watak kedua je macam dalam Doctor Stanger dan My Love From Another Star, kali ni dia jadi watak utama.
Benda paling tak berkenan sekali pasal drama ni adalah, tak boleh nak percaya dengan semua watak lain sebab rasa macam, semua tu adalah pengkhianat yang dicari. Bila kita ingat dia nilah yang jahat, rupanya dia berada di pihak yang benar. Ingatkan dia ni bagi kerjasama sebab dia memang berintegriti, eeeh eehh, rupanya dialah penyebab kepada semua masalah yang timbul.

Salah satu watak jahat tak boleh blah dalam drama ni. Pakcik ni kan, kalau berlakon, semedang je jadi jahat.

Yeo Woon Gwang tengah berlagak sebab turut berjasa dalam misi yang dijalankan oleh Ejen K.

Tapi, itulah yang buat kita terus nak tengok sampai episod akhir. OST dia pun boleh tahan merdulah juga sampai tak menyabar muat turun. Hehehe.. Nak tahu apa punca masalah yang menyebabkan banyak pihak terlibat? Siapa sebenarnya Ejen Y? Siapakah pengkhianat sebenar yang menyebabkan kematian Ejen Y? Silakan tonton drama. Acik bagi 4 bintang setengah untuk drama ni! Tak cukup lima sebab pengakhiran dia macam hampeh sikit. Hhmmmphh..

No comments: