Engagement Fund ;)

Friday, 28 July 2017

Kopi dari Mesin Layan Diri

Sebelum ni cuma tengok orang kongsi dekat IG je tentang kopi jenama UK, Costa, ni. Kebetulan waktu nak beraya ke rumah Mada tempoh hari, berhenti kejap isi minyak di Shell Hentian Hicom. Nampak pula perkataan Costa besar-besar depan Select tu, apa lagi, masuk parking la jawabnya lepas isi minyak sebab nak beli kopi. 

Disebabkan tak pernah jumpa mesin layan diri untuk beli kopi ni, memang tak tahu nak buat macam mana. Lama juga berdiri di tepi tu sebelum disapa oleh salah seorang pekerja Select. Nasib baik dia tegur, kalau tak, lagi lamalah kami tercangak-cangak di situ. Kahkahkah.. Adik tu terangkan langkah demi langkah untuk pesan kopi guna mesin layan diri tu. 

Mula-mula kena pilih nak kopi sejuk atau panas. Lepas tu tekan nak kopi perasa apa. Seterusnya, boleh pilih nak letak gula banyak mana atau tak nak letak langsung pun boleh. Gula ni tak dicaj, percuma je. Kalau pilih nak tambah perasa baru kena caj seringgit kalau tak silap. Terima kasih banyak-banyak atas bantuan yang diberikan. Acik kan orang kampung, tak reti benda-benda canggih ni. Hehehe...

Iced Latte Hazelnut - kalau tak silap la. Dah lama, jadi ingatan dah samar-samar.

Dah siap buat pesanan, nanti resit keluar dari mesin tu. Sementara tunggu kopi siap diisi dalam cawan, bolehlah bayar dulu di kaunter. Nak lepak minum dalam tu pun, boleh. Kalau penyegan, terus jelah angkut cawan tu minum dalam kereta. Rasa kopi dia sedap! Boleh ulang beli kalau kebetulan jumpa. Entri dikahiri dengan ucapan khas kepada Costa Coffee Malaysia, bila nak buka cawangan dekat Shell Banting? Orang Banting pun minum kopi mahal tau. Hehehe..

No comments: