Engagement Fund ;)

Saturday, 9 September 2017

Ulang Makan di Chilli Dawg Banting

Memandangkan makan adalah salah satu aktiviti harian, maka kali ni saya nak letak gambar makanan banyak-banyak. Siapa tengah lapar jangan tengok, nanti korang teringin. Hehehe.. Kalau teringin nak makan menu ala-ala Barat, terus zasss ke Chilli Dawg. Makanan sedap, harga berpatutan. Bulan lepas tiap minggu pergi makan sana. Hari ni pula, dua kali pergi sebab petang tadi beli makanan untuk diri sendiri. Malam ni lepas habis mengajar supper dengan crime partner pula. Nah, layan cerita bergambar.

Antara menu baharu di Chilli Dawg, Nasi Lemak. Ada tiga variasi iaiti Nasi Lemak Biasa, Nasi Lemak Bebola dan Nasi Lemak Special(ada ayam goreng dan bebola). Ini kali pertama makan, lepas balik mengajar hari Sabtu. Lapor wei, terus pesan Nasi Lemak Bebola dengan Air Soda tu. Ambik ko, jenuh habiskan air sebab satu, dia berais. Saya kan jarang dah makan berat dan minum air berais pada masa yang sama, jadinya perut rasa kembung. Kedua, gelas dia besar. Kalau datang berdua, memang kongsi air je.

Ini kunjungan minggu pertama bulan lepas. Datang dengan Aten sebab nak makan chicken chop. Maka, kami pesan Kentang Chop dan nak rasa menu baharu juga, Bingsu Kekasih. Sebenarnya saya nak makan aiskrim juga jadi ingatkan Aten beli jelah Bingsu biasa sebab Bingsu Kekasih ni mangkuk besar. Tapi sebab dah terpesan yang ni, tak jadi la beli aiskrim. Rezeki kami sebab tuan kedai bagi percuma satu scoop aiskrim; kalau tak aiskrim tu ada dua scoop je.

Bingsu Kekasih dari jarak dekat. Memang besar okey mangkuk dia! Makan 4 orang pun boleh.

Minggu kedua, datang sini waktu masing-masing tengah kebulur. Kami pesan Nasi Lemak Special, Teh O Soda, dan Bingsu Coklat. Tiada dalam gambar, Bebola Sombong. Tamak kan? Belum cukup tamak lagi ni. Tengok gambar bawah pula.

Habis makan nasi, masih rasa lapar lagi. Saya pandang Aten, Aten pandang saya. Marilah pesan Ramen Chop. Membela ke apa ni? Dah makan nasi, makan mi lagi. Hahaha.. Ramen Chop ni besar ye saiz dia. Ada mi Samyang, chicken chop dua potong, kentang goreng selambak, bebola daging 4 ketul kalau tak silap, dan salad tu. Waktu pesan tak tengok menu, boleh pula cakap; "Ala, nak makan kentang goreng juga." Nasib baik tak pesan kentang goreng sebab bila pinggan gedabak ni sampai, ada selambak tu ha. Lepas makan ni, tersandar kekenyangan dan kena duduk bertenang 20 minit dulu bagi makanan turun. Hahaha..

Minggu seterusnya, datang dua kali. Ini waktu datang hari Jumaat. Memang seharian belum makan nasi, maka saya pesan Nasi Lemak Special. Datang ni sebab nak bagi sebalang kimchi untuk promosi Agasshi Kimchi di laman rasmi Chilli Dawg. Alang-alang dah datang, makan la sekali. Tapi makan tak tenang sebab kejar masa nak ambil budak tuisyen.

Maka, esoknya datang lagi. Hahaha.. Memang muka kitorang jelah tiap minggu. Kali ni makan Getti Chop. Ada creamy spaghetti dengan dua keping hirisan dada ayam yang digoreng. Suka chicken chop dia sebab dia guna dada ayam. Terasalah sihat sikit makan bahagian ayam yang kurang lemak. Gituuu.

Tujuan utama ke sini sebenarnya nak makan Roti Aiskrim ni ha sebab semalamnya nampak meja depan pesan. Pergh, kelihatan begitu sedap sekali! Maka kami pesan roti ni dulu dan makan sebelum makan makanan lain. Memang sedap!Roti dibelah tengah dan diletakkan tiga scoop besar aiskrim. Atasnya ditaburi dengan biskut coklat hancur dan dicurah sos coklat. Gandingan mantap.

Hidangan sampingan, kami pesan Cheezy Fries. #gemokdontcare. Begitu ye hashtag yang digunakan. Dua makanan ni kami kongsi la walaupun pada mulanya saya tamak tak nak kongsi roti tu berdua. Hehehe..

Jeng jeng jeng.. Ini dari kunjungan petang tadi. Menu paling baharu, Churros! Memang sedap! Rangup dan tebal dan kuah coklat banjir. Petang tadi tapau je makan dekat kereta dua ketul sebab lapar sangat belum makan dari tengah hari.. Makan ni tiga ketul dan minum Extra Presso Wonda, kenyang dah.

Sebab dia sedap, letak lagi sekali gambar dia. Orang kata, buat churros ni senang je tapi bagi saya leceh sebab nak kena letak dalam piping bag dan nanti nak bersihkan nozel dia lagi, lepas tu nak kena berdiri depan kuali panas lagi. Tak kuasa! Beli je senang. Hehehe.. 

Chilli Dawg ni beroperasi dari rumah je pun tapi bila makan dekat sini rasa seronok dan mesra sebab kakak kepada tuan kedai yang juga merupakan tukang masak utama di situ adalah sangat peramah. Makanan tu pun rasa macam masakan dekat rumah. Rasa-rasa nak makan makanan hipster dekat Banting ni, bolehlah datang sini. Boleh singgah beli kerepek terus sebab lokasinya selang sebuah rumah je dengan salah satu kilang kerepek terkenal di Kanchong Darat ni. Sekian, ulasan bergambar dari Cik Fara.

No comments: