Engagement Fund ;)

Thursday, 14 December 2017

Drama Korea: Deserving of the Name

Selepas sekian lama, saya kembali dengan satu lagi ulasan drama Korea daripada drama-drama yang ditonton. Buat yang baru mula baca ANC semula, saya dah tukar kata ganti diri nama kepada 'saya', bukan lagi 'aku'. Nak kembali jadi sopan katanya. Hehehe.. Tapi kadang-kadang terlepas guna 'aku' tu, kira halal ye.

Drama bertajuk Deserving of the Name ni adalah antara drama terbaru yang saya tonton. Asalnya macam tak nak tengok sebab tak kenal pelakon-pelakon dia. Tapi bila tajuk ni asyik lalu-lalang je dekat laman utama Drama Cool tu, cubalah tengok. Sebelum tu saya baca dulu sinopsis drama ni dekat Wikipedia untuk dapat gambaran tentang jalan cerita. Bila dah mula tengok, marathon terus ko! Jalan cerita dia best dan tak meleweh. Acik bagi 4.5 bintang!

Poster rasmi drama ni

Drama ni bertemakan perubatan dan berlatarmasa moden dan Joseon. Drama Korea jelah pun kan yang ada banyak pengembaraan masa ni dan ini adalah salah satunya. Watak utama drama ni adalah Kim Nam Gil yang memegang watak Heo Im iaitu seorang doktor terkenal pada zaman Joseon dan Kim Ah Joong yang memegang watak Choi Yun Kyung iaitu seorang pakar bedah jantung yang boleh tahan hebat jugalah.

Ceritanya adalah tentang Heo Im yang tiba-tiba berada di Seoul selepas gagal menjalankan rawatan keatas Maharaja. Waktu pertama kali sampai di Seoul ni, tercengang la dia sebab tiba-tiba suasana dah berubah. Pada hari pertama dia berada di Seoul ni juga dia bertemu dengan heroin yang dilakonkan oleh Kim Ah Joong. Kim Ah Joong memegang watak Choi Yeon Kyung. Dari pertemuan pertama Heo Im dengan Choi Yeon Kyung, berlanjutanlah ceritanya.

Waktu mula-mula sampai dekat zaman moden, Heo Im ni tak tahu nak minta tolong pada siapa melainkan Choi Yeon Kyung sebab waktu Choi Yeon Kyung pengsan dekat tepi jalan besar dalam perjalanan nak balik ke hospital, Heo Im ni ada dekat tepi dia dan bila ambulan sampai, petugas tu ingat dia penjaga kepada Choi Yeon Kyung ni. Teruslah dia ikut ke hospital dan sejak dari tu memang berlegar dekat hospital jelah.

Mula-mula Choi Yeon Kyung ni tak percaya yang Heo Im ni doktor sebab dia ada isu sikit dengan perubatan tradisional. Selain tu, tak ada siapa pun yang percaya Heo Im ni datang dari Joseon sebab tak logik bila ada orang boleh merentas masa. Tapi lepas tu Choi Yeon Kyung boleh terima hakikat yang Heo Im ni doktor dan datang dari Joseon bila beberapa kali dia terikut Heo Im balik ke Joseon.

Banyak lagi yang berlaku dalam drama 16 episod ni tapi kalau nak diceritakan satu persatu, panjang ke lantai la pula ulasan ni. Paling penting, awak semua kena tengok sendiri okey? Jalan cerita menarik dan ada pelbagai elemen. Gembira, sedih, kelakar, cinta, keluarga, ilmu kedoktoran, semua dia sumbat dalam satu drama ni. Berbaloi untuk ditonton.

No comments: