Engagement Fund ;)

Thursday, 30 March 2017

Bila Teringin Tahap Power Rangers..

Mentang-mentang Power Rangers tengah tayang dekat panggung, terus tajuk pun menyelit sekali. Hehehe.. Ini kisah buang tebiat awal bulan haritu. Teringin gila nak makan tteokbokki sampai sanggup gentel tteok tengah malam. Dah pukul 11 lebih, kira dah tengah malam kan untuk rajin masak? Kebetulan bahan semua ada termasuk gochujang, memang gigih sangatlah aku buat tteokbokki dari A.

Asalnya nak cuba resepi tteok perkongsian seorang blogger Korea, tapi cara yang dia kongsi rumit sikit dan makan masa. Sudahnya aku cengkelat guna resepi dari FB yang tular tu; masak tteok guna cara Malaysia. Pun boleh! Cumanya, tahap kekenyalan dia kurang berbanding tteok biasa. Tteok ni yang kuih beras warna putih. Menyesal pula tak beli tteok dekat kedai kecil di Hyehwa tempoh hari. Waktu singgah tanya samada tteok yang dihasilkan tu selamat atau tidak, ada beberapa hari nak balik dan sebab tteok tu buat tanpa pengawet, dia tak tahan lama. Cadangnya nak singgah beli sebelum gerak ke Incheon, tapi waktu tu dah kelam kabut nak check-out lepas tu seret barang kiri kanan depan belakang, memang tak ingat dah dekat tteok. Maka, kenalah tunggu duit tabung penuh untuk ke Hyehwa lagi sekali. Sobs..

Berbalik pada kisah tteokbokki #daridapurcikfarae, kuahnya menjadi kurang lebih macam rasa tteokbokki dekat Hyehwa. Kalau ikut resepi, air rebusan tu kena guna dried kelp tapi sebab tak ada dried kelp, belasah guna miyeok sebab bila tanya Pakcik Google, lebih kurang je fungsi dia. Dah dapat air rebusan, baru mula masak kuah. Main campak-campak je pun, tak ada sukatan. Resepi kuah kalau tak silap aku rujuk pada blog Korean Bapsang.
Waktu menggelegak dalam periuk

Okey, dah siap untuk dimakan. Sambil makan, sambil hadap Running Man. Layannn..

Bahan sampingan dia ada kobis, leek, daun bawang, kek ikan (fish cake), dan sosej. Semua bahan memang ada dalam peti, maka campak je semua dalam periuk. Hehehe.. Nak tunggu kuah dia pekat, makan masa juga. Tapi kalau guna tteok asli, memang cantik la masa yang diambil tu untuk lembutkan tteok. Kalau guna tteok gaya Malaysia, memang jadi lembik tteok tu. Mengikut pengalaman, nak buat tteok gaya Malaysia untuk tteokbokki ni tak ada masalah asalkan dihidang sekaligus. Kalau ada lebihan dan simpan dalam peti sejuk, waktu dipanaskan semula tu, memang tteok tu cair jadi bubur terus. Hahahaharu.. Lepas ni tunggu angin gigih bertiup semula baru cuba buat tteokbokki guna tteok cara Korea.

Sunday, 26 March 2017

Seoul Autumn Noob 2016 - Episod 30: Penginapan Kami di Seoul

Anyeong! Bertemu lagi dalam siri Seoul Autumn Noob pada episod yang ke-30. Kali ni nak cerita tentang penginapan kami sepanjang berada di Seoul. Waktu nak pilih penginapan ni, kontroversi juga. Aku ingat lagi, lepas sahur terus mengadap Booking.com hampir setiap hari sebab nak cari tempat yang strategik. Mula-mula tu main tembak je pilih apartment yang harganya boleh tahan cekik leher juga. Tapi sebab waktu pilih tu tak fikir secara rasional, terus tempah. Hahaha.. Mentang-mentang tak ada caj, kemain syok la tempah.

Kemudian, fikir punya fikir, bincang punya bincang, kami sepakat pilih Bong House berdasarkan harga, kemudahan yang disediakan, lokasi dan juga ulasan dari pelanggan-pelanggan terdahulu. Dalam banyak-banyak tempat, rasanya inilah yang terbaik pada kami. Kebanyakan orang Malaysia akan menginap di kawasan Namdaemun atau Itaewon biasanya.

Ada kelebihan dan kekurangan juga dua tempat popular tu. Kalau di Namdaemun, memang tempat strategik dan dekat dengan banyak tempat tarikan tapi harga dia mahal disebabkan lokasi tu. Kalau di Itaewon, harganya jauh lebih murah dan mudah senang nak cari makanan halal tapi kawasannya berbukit dan jauh dari tempat tarikan. Asalnya kami dah tempah bilik di Itaewon, lupa pula namanya. Tapi bila Hani cakap nak ikut, kenalah cari bilik yang boleh memuatkan 5 orang. Cari punya cari, Bong House nilah yang kami jumpa.

Ini pintu masuk ke ruang utama yang menempatkan kaunter.

Alamat yang tertera pada tembok rumah. Sungkyungkwan yo! Universiti Joong Ki.

Cerita sesat waktu nak cari lokasi Bong House pertama kali, boleh baca di sini. Kali ni nak cerita tentang bilik yang kami diami selama 6 malam. Dekat sini, ada banyak pilihan bilik; ada bilik dorm (bercampur dengan orang lain), ada bilik untuk dua orang, ada bilik untuk tiga orang, ada bilik yang tak ada bilik air, dan ada bilik yang memuatkan ramai orang. Nak cari penginapan yang boleh memuatkan 5 orang, memang susah sebab nombor ganjil. Tapi, rezeki kami jumpa Bong House ni.

Kalau tengok struktur bangunan Bong house, dia ubah suai je dari kediaman biasa. Ada dua bangunan berbeza; satu bangunan utama yang menempatkan bilik-bilik kecil, kaunter utama dan dapur, satu lagi bangunan yang menempatkan bilik untuk ramai orang macam bilik yang kami duduk tu. Bila tengok, dah macam rumah rakyat marhaen dalam drama Korea. Ada tempat tidur, bilik air, dapur, laundry area. Nah layan gambar.

Tempat tidur. Selesa la juga nak tidur tapi bantal kempes. Bolehlah sekadar untuk melepaskan penat.

Dapur yang bertentangan dengan tempat tidur tadi. Ruang dia memang ngam soi je nak bersosial dalam ni. Depan dapur ni ada la ruang luas sikit. Di situlah kami makan, di ruang itulah kami solat, di ruang tu juga hempuk beg yang asalnya tak banyak tiba-tiba jadi banyak bila lagi dua hari nak balik. Hahaha.. Oh ye, belah kanan tu ada pintu lungsur untuk ke laundy area yang menempatkan mesin basuh, ampaian dan juga peti sejuk.

Bilik air yang boleh tahan luas. Tekanan air pun laju je sepanjang masa.

Almari kecil untuk gantung baju atau tuala.

Peralatan elektrik yang disediakan. Semuanya berfungsi alhamdulillah.

Pandangan kawasan almari dari arah dapur. Itu telefon untuk jawab loceng, macam dalam drama. Ada la guna beberapa kali sebab jakun. Hahaha.. Depan almari tu sebenarnya tempat letak kasut dan betul-betul dekat sebelah pintu.


Harga untuk 6 malam adalah 522 000 Won bersamaan RM 1963. Ini berdasarkan kadar tukaran pada bulan Oktober 2016, sekarang ni dah jadi 2000++. Walaupun pada asalnya sebelum sampai sana kami pasrah aje dengan kawasan sekeliling yang biasa-biasa, bila dah sampai, inilah dia keputusan paling bijak yang kami buat. Memang best kuasa 8 lokasi Bong House ni. Best sungguh!

Waktu mula-mula sampai. Masih awal, cuaca pun sejuk. Merasalah pakai jaket.

Ini dah segar sikit lepas basuh muka dan bersiap untuk ukur jalan pada hari pertama.Pintu kaca yang belakang tulah laluan untuk ke bilik kami.

Tuan Blog pun nak bergambar juga depan Bong House.

Dari segi pengangkutan, tempat ni senang nak dapat bas ke banyak destinasi. Kalau tak pandai naik bas, jalan dalam 5 minit, dah jumpa stesen subway. Lagi satu, tempat ni berada di kawasan universiti jadinya suasana tu meriah dan harga barang boleh tahan murah. Tak jauh dari Bong House, ada satu kedai makan halal dan boleh juga jumpa makanan jalanan yang selamat untuk dimakan. Paling best, ada bungeoppang sedap! Kalau nak ngopi pun, ada banyak kedai kopi best. Kalau nak masak, lagilah syok sebab ada lebih daripada dua buah kedai yang menjual barang basah dan jalan 50 langkah, dah sampai kedai serbanika yang menjadi tempat kegemaran kami semua.

Kesimpulannya, Bong House adalah salah satu lokasi terbaik untuk menginap di Seoul. Lokasi strategik, harga berpatutan dan lengkap dengan keperluan asas. Maafkan gambar yang tidak jelas tu. Kalau nak tengok keadaan dalam rumah dengan lebih jelas, pergilah ke Booking.com.

Kimchi Cik Fara

Bila benda yang penting tidak disegerakan, maka terperuk lama benda ni dalam draf. Memandangkan kebelakangan ni ada dapat pertanyaan mengenai kimchi dari komen pada entri lama dalam ni, maka saya kongsikan sikit mengenai perniagaan kecil-kecilan ni.
Agasshi Kimchi! Ini logo untuk tampal dekat Atas Nama Cinta.

Saya mula buat kimchi sejak tahun 2010 kalau tak silap disebabkan perasaan ingin tahu dan ingin mencuba yang kuat. Waktu tu masih susah nak cari makanan Korea apatah lagi nak jumpa kimchi. Berbekalkan dua perasaan tu dan entri resepi langkah demi langkah oleh kawan satu sekolah dulu, maka gigih saya buat ikut cara yang ditulis. Percubaan kali pertama berjaya walaupun ada sedikit silap. Rasanya saya ada catatkan dalam ni, kalau rajin bolehlah korek entri lama.

Berititik tolak dari kejayaan pertama, saya tambah lagi ilmu buat kimchi dengan berguru melalui YouTube, blog-blog masakan milik warga Korea dan juga blog masakan dari Malaysia. Resepi yang digunakan pun dah berubah-ubah mengikut sumber yang diperoleh. Dulu memang buat untuk makan sendiri je jadi dalam setahun ada la dalam dua ke tiga kali je buat.

Kemudian, bila ada kawan-kawan rapat dan sepupu yang bertanya untuk beli dan rasa, saya cuba jual walaupun gementar dengan hasilnya. Yelah, tekak sendiri ni jenis tekak DBKL; semua pun sedap je, semua boleh telan. Alhamdulillah, percubaan awal menjual kimchi kepada kenalan terdekat mendapat komen yang positif. Mulai pertengahan tahun 2015 tak silap, barulah yakin nak buka tempahan untuk dijual. Alang-alang buat untuk makan sendiri, buat terus untuk jual.

Awal tahun ni, terasa nak buat peningkatan dengan menamakan produk kimchi buatan saya. Jenuh juga memikirkan nama yang catchy dan bermakna. Fikir punya fikir, maka dapatlah nama Agasshi Kimchi. Sebab yang tukang buat masih berstatus Cik, kita selitkan dalam nama produk. Dah bagi nama, nak ada label pula. Tentang label ni, dah lama dah fikir cuma tak disegerakan je pembuatannya.

Untuk tempahan pertama tahun ni, sasarannya mesti dah ada label dekat botol. Nak upah orang buat logo, macam kedekut. Sudahnya gigihlah fikir dan reka sendiri logo yang ada nama produk, tagline dan juga cara untuk berhubung. Orang lain reka logo guna Adobe Photoshop, saya guna Microsoft Picture It! Publishing 2001. Nampak, perisian tahun 2001 tu! Hahahaha..Gara-gara nak cepat dan jimat, perisian ni jelah yang dah pakar.

Bentuk pertama - saya suka yang ini tapi..

Bentuk kedua - kedua-dua crime companion pilih bentuk ini jadi saya ikut pandangan majoriti

Dulu ada Adobe Photoshop dalam laptop ni tapi bila dah hantar format, terus tak install semula. Nak guna yang free trial, kena daftar bagai-bagai, leceh. Sudahnya, guna je apa yang ada. Jadi juga.Walaupun nak reka logo yang ringkas, dia punya pening nak pilih jenis huruf dan reka letak tu, serupa macam pereka profesional. Memang patut la pereka grafik kenakan bayaran mahal untuk satu rekaan yang ringkas sebab nak fikir kesesuaian warna, huruf dan saiz logo tu boleh tahan menyakitkan kepala, menyerabutkan otak.

Terima kasih tak terhingga kepada crime companion, Kak Chik dan Aten atas pandangan dan galakan yang diberikan dalam proses mereka logo. Banyak kali jugalah kacau dua orang ni minta pendapat, dari pilih bentuk sampailah nak pergi cetak, sampailah dah tampal label pertama pada balang. Lepas ni untuk urusan pertanyaan atau tempahan kimchi, silakan rujuk pada logo Agasshi Kimchi di sebelah kanan blog ni.
Dah siap cetak!

Tampal sekeping pada balang dan terus hantar gambar dekat Kak Chik

Ini rupa pada balang yang siap untuk dihantar pada pelanggan

Walaubagaimanapun setakat ini, pembelian adalah berdasarkan tempahan awal(pre-order) mengikut kekosongan slot yang dibuka. Maksudnya, tidaklah sepanjang masa ada stok kimchi untuk jualan. Biasanya tempahan dibuka dua minggu sekali memandangkan projek ini dijalankan secara separuh masa. Untuk keterangan lanjut produk, nanti saya karang satu lagi entri. Kalau nak cepat, email je terus. Okey?

Saturday, 25 March 2017

Makan-makan di Manhattan Fish Market Setia City Mall

Ini cerita lepas balik kondangan tempat Kak Idah. Lama jugalah duduk dekat dewan majlis tu borak-borak dengan kaum keluarga lain sebelum balik. Alang-alang dah keluar dan ada dekat Klang, terus lajak ke Setia City Mall jalan-jalan tanpa tujuan. Dah jalan-jalan, perut mula lapar balik. Makanya, ada orang nak belanja makan dekat Pasar Ikan Manhattan. Orang nak belanja, kita ikut jelah kan? Nah layan gambar makanan.

Korea sangat ni lap tangan pakai tisu basah je

Keadaan restoran yang masih lengang

Mussel dengan nenas tak-ingat-nama. Rasa dia sebiji macam pajeri nenas tapi ada tambahan haiwan laut bernama mussel. Ok ok je. 

Yang ni sedap! Bawang goreng dengan pencicah. Pencicah dia tu sedap juga, ada rasa bawang putih. Banyak ni harga dia 12 hengget 90 sen. Mahai nau!

Abah punya nasi. Tak ingat nama juga tapi ikan tu tak silap ikan dori. Beli ni sebab waktu buat pesanan, tanya dekat pelayan yang ambil order samada Flaming Platter tu ada nasi ke tidak, mula-mula dia cakap tak ada jadi beli jelah ni untuk Abah sebab Abah kan kena makan nasi.

Sebelah menyebelah.

Flaming Platter. Flaming tu sebab sebelum dia hidang, dia bakar kejap keju atas udang depan mata kita. Tu jelah. 

Ini rupa dari pandangan atas. Ada je nasi tu ha. Selain nasi, ada udang berkeju tu 4 ekor, scallop, sotong tepung, ikan salmon tepung, mussel, kentang goreng dan sayur yang di blanch. Tak pernah tak sedap menu dekat Pasar Ikan ni, semua sedap!

Lagi satu gambar platter. Satu ni boleh makan 4 orang. Kalau kebulur, dua orang mungkin memadai.

Sejak menu dia tukar baru, aku jarang sangat dah pergi sini sebab saiz hidangan dia macam jadi kecil tapi harga naik. Rasa macam tak berbaloi. Tapi kali ni sebab orang belanja dan dia cakap pesan je apa nak makan, syok la tambah itu ini sampai tak muat meja. Semua habis kecuali Flaming Platter tu ada lebih nasi dengan haiwan-haiwan. Bungkus la bawa balik untuk makan tengah hari aku hari Isnin. Eh! Hehehe...

Friday, 24 March 2017

Geng Bujang Bilik Prep Berkelah

Sebelum bulan Mac melabuhkan tirai, molek sekiranya cerita bulan Februari ini dicatat. Ini kejadian pada 12 Februari lepas. Kononnya nak buat pertemuan semula lepas masing-masing bawa haluan sendiri bila habis bercuti. Kebetulan Radin ada di Semenanjung pada waktu tu, gigih buat rancangan nak berkumpul. Selepas berbincang, kami sepakat untuk bertemu di Banting. Asyik orang Banting je naik KL, kali ni orang KL turun Banting pula.

Asalnya nak pergi dua tempat iaitu Bukit Jugra dan pantai, tapi bila orang KL sampai Banting matahari dah naik tinggi, tak jadi nak daki Bukit Jugra. Maka, teruslah lajak ke Bagan Lalang untuk berkelah. Nak pergi Morib, macam tak masyuk pula pantainya untuk berkelah. Lepas letak kereta dekat rumah aku, kami gerak satu kereta ke Bagan Lalang. Sepanjang jalan macam-macam la cerita keluar.

Sampai dekat Bagan Lalang dalam pukul sepuluh lebih. Pantai pun masih agak lengang walaupun dah nampak khemah-khemah dipacakkan. Sampai je dekat jalan sepanjang pantai, berhenti beli tikar dengan layang-layang. Gigih sangat ni sampai beli tikar. Hahaha... Terima kasih buat penaja tikar dan layang-layang pada hari tersebut. Lepas ni kalau buat aktiviti yang memerlukan tikar, sila ingatkan hamba untuk bawa tikar tersebut.

Dah beli tikar, barulah cari tempat yang sesuai untuk dibentangkan tikar tersebut. Akhirnya jumpa tempat yang agak strategik. Waktu ni matahari dah mula memancar terik. Kami hampar tikar bawah pokok berdekatan laluan pejalan kaki. Dah bentang tikar, barulah boleh susun bekalan makanan yang dibawa. Disebabkan aku dengan Aten tuan rumah, maka kami berbesar hati sediakan makanan. Gigih bangun awal sebab nak siapkan bekalan. Tapi ada juga yang aku tempah siap-siap.

Ini dia menu pada hari tersebut. Aku bawa brownies, gyeran mari, popia otak-otak, salad buah dan kopi o. Aten bawa nasi lemak, nugget, sandwich telur, sandwich keju dan juga kuih-muih Mak Long. Banyak kan untuk 4 orang makan?

Siap susun makanan, mari bergambar sekeping

Satu lagi gambar makanan

Okey, mari mula makan. Sarapan yang terlajak lewat.

Tuan Tanah dan Mada

Mula makan kuih-muih dan salad buah dulu. Sambil makan, sambil cerita lagi. Banyak nau cerita tak habis-habis kan? Lepas tu ambil giliran main layang-layang. Ohhoi, seronok sungguhlah dapat main layang-layang oi! Lama gila tak main layang-layang macam ni. Bila main dekat pantai, tak payah nak lari bersungguh sangat untuk naikkan dia sebab angin memang kuat dan senang je layang-layang nak terbang. Gigih main layang-layang tengah panas ni sebabkan perasaan gembira yang tidak terbendung. Lagipun main layang-layang tu pakai cermin mata hitam, memang tak terasa panas dan silaunya. Hahaha..
Layang-layang dah terbang tinggi

Ini waktu baru nak naikkan beliau

Dah berlari dari hujung ke hujung, berhenti untuk makan. Walaupun dari pagi makan sikit je, tapi tak rasa lapar pun bila dah hadap makanan. Tapi sebab ada banyak makanan, makan la juga. Tengah hari ni makan nasi lemak Mak Long Aten. Baru rasa seronok nak makan nasi lemak bungkus kertas, tiba-tiba Mak Long Aten cakap; "Nak bagi kawan-kawannya makan, bungkus la elok sikit." Teruslah dapat nasi lemak dalam bungkusan kotak plastik. Pun boleh.
Dah tengah hari, matahari dah tegak atas kepala dan terik. Sambil makan sambil berpayung. Kau mampu?>_<

Dah siap makan, dah siap kemas.

Sebelum beredar, sekeping lagi.

Habis makan, bertenang kejap sambil memikirkan rancangan seterusnya. Sambil tu kemas-kemas bekalan yang dibawa. Makanan ada banyak lebih jadi bungkus semula masuk beg. Bincang punya bincang, kami putuskan nak ke satu tempat yang menyeronokkan. Macam mana entah boleh terpergi tempat tu, lupa dah. Nak tahu kami ke mana? Tunggu sambungannya. Hehehehe...

Thursday, 23 March 2017

SAN 2016 - Episod 29: Moga Kita Bertemu Lagi, Korea

Disebabkan semalam ada orang tu cakap rindu dengan Korea, hari ni aku sambung kisah pengembaraan Geng Bilik Prep. Kalau buang tebiat jadi rajin, mahu sampai 40 episod siri Seoul Autumn Noob kami ni. Cerita rawak sepanjang kami di sana, inshaAllah akan dicatatkan juga sikit-sikit untuk tatapan diri sendiri dan Geng Bilik Prep khususnya.

Catatan episod 29 adalah mengenai hari terakhir di bumi Korea Selatan. Malam terakhir di Incheon, lebih kepada tidur-tidur ayam sebab tempat baru satu, satu lagi adalah sebab kena bersiaga untuk bangun awal dan bersiap ke lapangan terbang. Pagi tu, Hani bangun paling awal sebab penerbangan dia pagi buta. Tak larat nak ucap selamat tinggal betul-betul pun, cuma bangun dari perbaringan dan duduk atas katil sambil lambai-lambai Hani. Dia pun suruh kitorang sambung tidur, apa lagi. Hahahaha..

Patutnya, pemilik rumah ambil Hani pagi buta tu dan hantar ke lapangan terbang. Dah janji dan cakap banyak kali juga dengan dia yang dia kena datang dua kali; sekali ambil Hani pukul 5 lebih camtu dan lagi sekali ambil kitorang pula pukul 7.30 camtu. Rupanya, dia tak datang pun yang pukul 5 tu dan dapat tahu dari Hani bila dia WhatsApp dalam group. Haih, maroh ni, maroh. Dah bincang dan dia dah setuju pun, sekali tak datang. Sudahnya Hani cari bas ke teksi untuk ke terminal. Nasib baik kena kat Hani, kalau kena kat aku, memang aku naik balik bilik dan nangis dulu dengan yang lain dan lepas tu paksa diorang fikir jalan. Hahahaha..

Lepas subuh, terus mandi dan bersiap. Sempat juga buat sarapan sebab nak habiskan saki-baki makanan yang ada dan juga barang basah yang dibeli semalamnya. Maka, terhasillah telur hijau masak dalam microwave. Lauk lain cuma habiskan yang bawa dari Malaysia je. Ada Brahim's sepaket lagi, sambal bilis Aten dan serunding. Tambahan lauk adalah rumpai laut percuma dari sajangnim. Dah kata dekat Korea kan? Kita tiru sekali lauk diorang makan nasi.

Menu terakhir di Korea tak termasuk tisu, kopi dua cawan je, kongsi. Nasi segera, sambal bilis, telur hijau . Lepas tu ada rendang ayam Brahim's dan juga serunding ayam dan ikan. Alhamdulillah kenyang.

Telur hijau sebab bubuh banyak gila leek sebab nak habiskan. Kacau-kacau je telur tu sikit, tabur leek dan perasakan dengan garam dan lada sulah tak silap, masuk dalam microwave. Siap! Sedap gak.

Habis makan dan berkemas, terus turun. Sampai bawah, orang yang nak ambil dah sampai dan dia tanya macam mana Hani pergi lapangan terbang pagi tadi? Kitorang syak dia tak terbangun untuk pusingan pertama tadi tu. Aten cakap nampak muka dia macam serba salah. Whatevs! Hahaha.. Sampai dekat terminal pelepasan, terus cari kaunter untuk daftar masuk beg. Waktu sampai tu, barisan dah panjang juga tapi bila nak dekat sampai giliran, bertambah panjang barisan tu. Nasib baik awal sikit daripada yang lain-lain tu.

Selesai uruskan beg, merayap kejap dekat kawasan sekitar dan singgah tandas buat kali terakhir. Tak sempat pun nak jelajah satu bangunan dan tengok apa yang menarik dekat situ. Lepas bergambar sikit, terus masuk untuk pemeriksaan imigresen. Mungkin disebabkan hari cuti, maka manusia yang beratur tu punyalah ramai. Nasib baik laju la juga diorang buat kerja. Dah lepas pemeriksaan dan sampai dekat kawasan pintu masuk ke kapal terbang, sempat la jalan-jalan tengok kedai. Ingat nak habiskan duit Won tapi belek-belek barang, macam tak syok pula nak membeli. Sudahnya tak beli apa-apa pun.

Aten, Radin, Mada

Yours truly pun nak masuk juga.

Bergambar tengah jalan sambil dipandang oleh Oppa Pengawal Keselamatan. Hahaha.. Boleh tahan kacak-kacak dan cantik-cantik juga kakitangan di lapangan terbang ni.

Ni dah lepas imigresen, nak naik train untuk ke boarding gate. Tiba-tiba terminat EXO lepas tengok beberapa drama Korea yang ada D.O.

Beg yang beranak.

Demikianlah kisah pengembaraan Seoul Autumn Noob kami. Ada rezeki lagi, inshaAllah nanti muncul Seoul Winter Noob pula. Yang kata nak pergi Jepun tu, kita jumpa dekat airport okey? Hahahaha... Sampai berjumpa lagi di episod akan datang. Annyeong!

Wednesday, 22 March 2017

Kenangan Air Kotak

Sejak kerja sepenuh masa dekat pusat tuisyen, kena juga buat kerja-kerja rencam. Salah satunya, susun air kotak dalam peti sejuk. Kalau bos yang susun, dia masukkan sebungkus terus dalam peti asalkan air tu sejuk. Tapi kalau aku susun, aku suka koyakkan plastik dan sususn ikut perisa supaya senang budak-budak nak beli dan tak adalah berkampung depan peti sejuk sebab nak tunggu giliran keluarkan air kotak dari plastik.

Bila susun air kotak ni, teringat zaman jadi pengawas koperasi dekat Maahad dulu. Memang pengawas koperasi tegar aku ni, dari tingkatan 2 sampai tingkatan 5. Tak cukup koperasi sekolah, sekali dengan koperasi asrama aku sapu. Hehehe.. Memang minat pun benda-benda macam ni disamping boleh tambah sijil aktiviti bukan akademik.

Air kotak yang siap disusun. Walaupun ini sebahagian sumber pendapatan pusat tuisyen, tiap kali budak-budak bayar, aku mesti cakap; "Kan lagi elok awak bawa air kosong sendiri dari rumah?" Sebabnya air kotak kan tinggi kandungan gula? Tak elok minum selalu. Tapi ko ingat diorang hairan ke? Nan hado!

Ada kelebihan juga jadi pengawas koperasi ni sebab waktu bulan puasa, kalau Allah Bagi Cuti, bolehlah buat 'projek' dekat koperasi. Cikgu-cikgu pun dah faham dah. Tak tanya lebih-lebih kalau minta kunci koperasi waktu rehat di bulan puasa. Hahaha.. Cikgu koperasi waktu tu ada tiga orang tak silap, Arwah Cikgu Aisyah Begum, Cikgu Mahmudah dan Teacher Shazleena. Paling tak garang adalah Teacher Shazleena dan selalu kalau ambil stok untuk koperasi asrama, Teacher Shazleena yang hantar.

Kalau dekat asrama, tugas jaga koperasi bermula lepas prep tak silap, sampailah waktu makan pukul 6. Koperasi tu akan jadi sesak kalau ada stok aiskrim dengan roti. Memang berebut beli! Kadang tu rasa kelam kabut juga uruskan koperasi asrama sebab kena bahagi masa untuk belajar, uruskan diri dan uruskan tugas koperasi. Tapi berjaya juga harungi semuanya dan kini, ia jadi satu kenangan dan juga sebahagian pengalaman dalam hidup.

Tuesday, 21 March 2017

Cerita Rawak Tentang Makanan

Bila masuk blog orang, paling seronok kalau ada cerita tentang makanan. Kali ni jom borak-borak pasal makanan. Sejak duduk rumah dan waktu kerja tak normal ni, kenalah masak untuk makan tengah hari sebab malam kerja. Itu pun lagi banyak tak masak dari masak sebab mood tu susah nak datang. Dah biasa masak lepas balik kerja petang kan?

Kalau malas gila nak masak, kenalah seret kaki pergi tapau lauk dekat kedai atau kadang-kadang Abah keluar cari surat khabar, tapau lauk siap-siap sebab dia tahu anak dia ni malas masak. Hahaha... Kena cari lauk yang sempurna sebab nak bagi Nenek makan. Kalau aku sorang atau dengan Abah je, makan lauk lebihan pun jalan. Seterusnya, layan cerita bergambar.

Ni waktu buang tebiat. Walaupun ada je lauk ikan dengan daging, tapi tekak teringin nak makan lauk ringkas dan marhaen. Gigih korek peti ais cari ikan masin dan goreng garing lepas tu rebus telur selama 6 minit sebab tak suka tekstur telur rebus keras. Siap Google cara nak rebus telur tu sebab nak dapatkan tekstur yang dikehendaki. Hehehe.. Lepas tu, goreng juga cili padi potong sebab lauk yang ada semua tak pedas sebab masak untuk Nenek makan sekali. Layannn..

Ini dia hasil carian Google tu. Bolehlah bajet masa waktu rebus telur lepas ni untuk dapatkan tekstur yang disukai.

Ini sebab teringin sangat makan KFC, maka gigih bersiap dan keluar semata-mata nak makan KFC. Asalnya keluar pergi bayar kereta, kebetulan lalu depan KFC, banyak nau parking kosong, terus masuk parking dan pergi KFC. Sejak duduk rumah, jarang sangat makan KFC. Kali terakhir makan bulan Januari hari tu kot, ke tahun lepas entah. Daripada teringin nak makan yang promosi waktu Tahun Baru Cina, sampai dah habis promosi baru jejak kaki ke sini. Menu KFC biasa la, ayam goreng, burger dan wrap. Sebab tak tahu nak pilih mana satu, aku pesan set dari Jimat Box ni. Ada sejarah sebenarnya dengan KFC Wrap ni di mana sejak kejadian tu, sekali dua je kot aku beli wrap KFC sejak tahun 2008. Sebabnya pernah demam teruk sebab tak tahulah keracunan makanan ke apa lepas balik dari program dekat Pulau Pangkor. Demam yang muntah keluar balik makanan terakhir yang dimakan iaitu KFC Wrap ni la sampai terasa-rasa. Aku kan jarang sangat demam, jadi bila sekali demam tu terus teruk tahap nak pitam dekat kafe hostel waktu terpaksa pergi tapau makanan sebab kawan sebilik balik kampung waktu tu. Ingat sampai sekarang tu.

Sekarang dah okey sikit kot nak makan Wrap KFC tu walaupun selagi boleh elak, aku elak. Kesimpulannya, aku ni dah tak muda lagi untuk tak jaga pemakanan dan kesihatan. Walau malas macam mana pun, kena seret kaki rajinkan diri juga sediakan makanan lagi-lagi bila jaga orang tua.

Perjalanan Nak Dapat SKM dan DKM

Annyeong! Lama tak ada entri tentang diri sendiri sebab niat nak menulis hanya tinggal niat. Hari ni nak catat sikit pengalaman dan perjalanan untuk mendapatkan Sijil dan Diploma dalam bidang kemahiran. Rasanya macam tak pernah cerita secara terperinci lagi dalam ni. Jadi, untuk rujukan di masa hadapan, aku catatkan mana yang boleh.

Dulu, tak pernah tahu pun tentang Sijil dan Diploma untuk bidang kemahiran ni. Bila kerja dekat tempat yang memang fokus pada dua benda ni, dah faham dah selok-belok pendidikan dalam bidang kemahiran ni. Tapi yang aku buat sekarang ni, berbeza sikit dengan pelajar sepenuh masa sebab yang ini berdasarkan pencapaian kerja terdahulu. Maksudnya, penilaian dibuat perdasarkan prestasi sepanjang bekerja dan syarat waktu nak mohon tu mestilah sedang bekerja.

Yang membuatkan aku tak teragak-agak daftar tu adalah kerana program ni percuma di bawah HRDF. Dah kata percuma tu, jangan ko main-main pulak kan? Waktu taklimat pertama dulu, dia cakap awal-awal kalau dah daftar ni tak boleh tarik diri melainkan ko nak bayar denda yang mencecah ribuan ringgit tu. Yelah, kos yuran yang ditanggung tu, capai ribu ringgit juga.

Dapat tahu tentang program ni dari Kak Ina sebaik saja aku balik dari Korea, bulan Oktober tahun lepas. Bidang yang ditawarkan pun kira ada berkaitan dengan kerja-kerja yang aku pernah buat dan tak lari jauh dari bidang asal. Terima kasih yang tak terhingga pada Kak Ina sebab kongsi benda baik ni. Disebabkan diorang dapat tahu awal dan dah hantar borang semua waktu aku dekat Korea, maka bila dapat tahu tu dan buat keputusan nak ambil juga, kelam kabut isi borang dan pergi taklimat pada hujung minggu seterusnya kalau tak silap. Tak dapat sama batch dengan yang lain, tapi mujurlah ada juga teman sebab akak tu tak dapat nak datang taklimat yang pertama tu maka dia kira masuk batch aku sekali.

Disebabkan kami buat sekali tiga tahap, kelam kabut jugalah nak lengkapkan apa yang diperlukan. Sebelum boleh ambil diploma, kena ada sijil dulu maka kami kena siapkan fail untuk tiga tahap sekaligus. Kalau pelajar sepenuh masa, sama je macam pelajar lain iaitu kena masuk kelas belajar. Macam kami, cuma perlu kumpulkan bukti-bukti berkaitan dengan silibus yang ada untuk setiap tahap. Nasib baik aku jenis pengumpul surat-surat arahan dan memo rasmi, senanglah nak dapat bukti. Itu pun jenuh juga mengorek bilik fail dan tanya bos serta rakan sekerja lama untuk dapat balik memo-memo lama yang aku dah lupuskan..

Alhamdulillah, banyak yang dapat diselesaikan sebelum aku tamat kontrak tahun lepas. Walaupun minimum bukti dia nak tiga je untuk setiap subjek, tapi selagi ada boleh je masukkan. Jutaan terima kasih juga kepada mantan bos aku iaitu Kak Eza yang selalu libatkan aku dalam banyak benda. Yelah, aku kan staf marhaen je, bila kena buat sesuatu benda yang macam tak kena dengan bidang tu, rasa rendah diri je.

Serius, waktu Kak Eza jadi bos dulu, banyak gila benda rawak yang dia suruh buat dan ajar. Memanglah waktu tandatangan surat aku janji tu ada klausa 'Menjalankan tugas mengikut arahan yang diarahkan dari semasa ke semasa' tapi sebab status aku tu membuatkan aku rasa macam, 'Eh, layak ke aku buat benda ni?'. Waktu tu je terasa macam memang sebahagian daripada anggota unit sebab terlibat juga dengan banyak kerja-kerja unit. Terima kasih atas peluang yang diberikan, bos. Sebab tu kalau kena buat sesuatu kerja yang diluar bidang hakiki kita, jangan merungut dan membantah sebab semua tu untuk kebaikan kita juga.

Aku tak ada masalah pun nak buat kerja-kerja yang diluar bidang hakiki sebab dari zaman aktif berpersatuan dan terlibat dengan program universiti lagi, aku memang tak terikat dengan satu jawatankuasa je. Betullah cakap mantan Naib Pengerusi i Rakan dulu, tak semestinya kita ni wakil persatuan mahasiswa islam, mesti kena duduk bawak biro kerohanian sepanjang masa dan kena ambil tahu tugas biro kita je. Kena juga ambil tahu tugas dan peranan biro lain sebab kita bekerja secara berpasukan. Sentiasa fikir yang baik-baik dan pandang positif pada setiap perkara yang berlaku.

Sebenarnya bila kita dilantik untuk buat sesuatu tu, maknanya orang percaya pada kebolehan kita dan orang nampak potensi yang ada dalam diri kita. Terima dengan sikap terbuka dan jangan merungut lebih-lebih. Membebel sikit-sikit takpe. Hehehe.. Jadi, untuk peringkat sijil iaitu tahap 2 dan 3, kena siapkan dua fail; satu fail untuk setiap tahap. Boleh je guna bukti yang sama untuk ketiga-tiga tahap kalau ianya berkaitan dengan subjek yang ada. Selain daripada lengkapkan fail dan buat projek akhir, kena datang kelas satu hari sebagai salah satu syarat wajib program ni.

Nak lengkapkan fail ni tak ada masalah sangat tapi bila tiba bab projek akhir, jadi pening sikit. Projek akhir ni untuk tahap 4 iaitu diploma dan boleh guna majlis atau program yang pernah dibuat sepanjang kita bekerja. Banyak je terlibat jadi AJK untuk program-program institut dulu jadi kurang sikit masalah. Memandangkan dah ada pengalaman buat term paper waktu ijazah dulu, aku tak rasa benda ni susah sebab dah pernah buat kan? Bolehlah rujuk balik yang dulu punya. Waktu dekat universiti dulu, belajar cara nak buat proposal dan cara nak buat projek akhir ni je dah dua semester. Kali ni pergi taklimat dua kali je lepas tu pandai-pandailah ko. Kesian dekat yang tak ada pengalaman sebenarnya.

Kalau tengok, disebabkan kami ni dikira pelajar separuh masa, maka masa nak jumpa penyelia tu memang sangat terhad dan hanya berkomunikasi melalui WhatsApp dan email saja. Bila dah macam ni, banyak juga masalah yang timbul sebab lain cara komunikasi berdepan dan melalui alat perhubungan. Macam aku, banyak kali juga jumpa penyelia tanya tentang projek akhir walaupun dia kata email je draf. Email tu email, lepas tu krik..krik..krik.. Hahaha.. Gigih buat temujanji dan jumpa walaupun sorang-sorang. Harap-harap tak ada masalah dengan tajuk projek yang diusulkan.

Petang tadi, selamat dah hantar fail-fail bukti dan selesaikan borang-borang berkaitan walaupun ada berlaku beberapa salah faham sebelum ni. Patutnya nak hantar hari Sabtu lepas, tapi tak tahu la pula kena buat pengesahan untuk semua bukti yang ada maka kena minta jasa baik mantan bos untuk sahkan. Selesai.

Waktu jumpa penyelia petang tadi, ada calon lain yang tengah semak slide pembentangan dan projek akhir. Cuak terus ko sebab satu apa pun aku tak siap lagi ni. Hahahahahampeh! Ayem-ayem sangat, bila tengok orang lain punya dah siap, terus gelabah. Bagus jugalah pergi jumpa Puan Penyelia tadi sebab termotivasi sikit nak mula bersedia untuk pembentangan.

Walaubagaimanapun, senarai nama akhir siapa yang layak masuk periksa bulan ni belum keluar lagi. Walaupun nama dah tersenarai untuk masuk periksa bulan ni, masih kena tunggu pengesahan akhir lagi. Dulu, kalau kata periksa, mesti fikir kena jawab soalan atas kertas kan? Kali periksanya adalah secara pembentangan dan sesi soal jawab dengan pegawai penilai yang akan bermula 23.3.2017. Nak mula gelabah ke macam mana ni?

Wednesday, 15 March 2017

Drama Korea: The Time We Were Not In Love

Lepas sekian lama tak demam, drama ni buat aku demam. Marathon dua hari okey! Terminat nak tengok drama ni sebab tersampuk dengan Lee Jin Wook dan sebab ada Ha Ji Won. Suka tengok Ha Ji Won berlakon sebab apa watak dia pegang, memang menjadi.

Jalan cerita drama ni biasa-biasa je tapi comel. Hero dengan heroin tak payah la cakap, memang kacak dan cantik dan gandingan dua orang ni nampak serasi. Lee Jin Wook, simpan sikit ye hensem tu. Cerita ni tentang Choi Won dengan Oh Ha Na yang merupakan sahabat karib yang memang dah berkawan dari remaja lagi.

Nak kata karib tu, memang rapat sungguh sampai masing-masing dah tahu nak buat macam mana kalau salah seorang ada masalah atau sedang berduka. Sekali pandang, macam bercinta pun ada tapi tak. Dalam drama ni ada banyak babak imbas kembali waktu diorang dekat sekolah menengah untuk bagi jelas dengan situasi semasa.

Sebenarnya diorang ni suka sama suka dari sekolah lagi tapi ada satu insiden yang menyebabkan hero cakap dekat heroin; "Saya tak akan pernah jatuh cinta dengan awak." Dek kerana satu ayat tu, heroin pun tak adalah luahkan perasaan suka dia dekat hero tapi diorang kekal berkawan sampailah umur dah meningkat.

Kalau nak ulas jalan cerita dia, memang karangan 8 muka surat ni. Korang pergi tengoklah sendiri drama ni sebab ada banyak nilai kekeluargaan dan persahabatan yang ditonjolkan. Ada juga beberapa babak yang memang menusuk ke kalbu sungguh; salah satunya adalah babak Oh Ha Na dengan mak dia luangkan masa satu malam dekat hotel sebab dia rasa down sangat dengan masalah yang datang bertimpa-timpa. Kalaulah Arwah Mak masih ada, seronoklah aku nak kongsi masalah dan luah perasaan juga macam Oh Ha Na buat.

Selepas pelbagai rintangan, masalah dan salah faham, dua orang ni kahwin juga. Kalau tengok, yang paling bertimbang rasa dan tabah adalah Choi Won sebab dia layan je Ha Na yang banyak kali kecewa sebab cinta walaupun dia sendiri sebenarnya ada perasaan dekat Ha Na. Boleh je senyum dan buat muka selamba depan Ha Na walaupun dalam hati...

Babak paling comel adalah dalam episod akhir dimana walaupun dah hampir 20 tahun bersahabat baik, bila status hubungan bertukar jadi suami isteri, tetap ada banyak lagi benda dan perangai masing-masing yang baru kelihatan. Ada sekali tu diorang gaduh sebab benda kecil je pun tapi Ha Na ni merajuk sampai bungkus baju dan terus balik rumah mak ayah dia sebab sebelah menyebelah je pun rumah diorang ni. Hahaha... Babak paling comel dan lawak la bagi aku. Mak ayah Ha Na ni pun dah kenal sangat dengan perangai diorang dua orang ni dan perhati jelah. Tak lama lepas Ha Na masuk bilik dia, Choi Won dah sampai dah nak pujuk dan lepas tu terus diorang turun balik sambil seret beg nak balik rumah sendiri sebab dah tak jadi merajuk. Hahaha...